Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Квотата на България за улов на калкан в Черно море се увеличава с 10%

През следващите четири години България ще може да извършва годишен улов на калкан в размер на 82,5 тона, което е с 10% повече спрямо досегашното разрешено количество. Същата квота е определена и за Румъния, като до момента двете държави имаха разрешен улов по 75 тона годишно. Това стана ясно по време на 47-ата годишна среща на Генералната комисия по..

публикувано на 10.11.24 в 16:50
Ноемврийски пленум на ЦК на БКП. Изказва се Тодор Живков, София, 10 ноември 1989 г.

35 г. от началото на прехода към демокрация

Навършват се 35 години от символичното начало на прехода от еднопартийна система към демокрация и пазарна икономика в България. На 10 ноември 1989 г. пленум на управляващата Българска комунистическа партия сваля от власт дългогодишния свой генерален секретар и държавен глава Тодор Живков. Постовете заема тогавашният външен министър Петър Младенов,..

публикувано на 10.11.24 в 10:02

Как да избегнем остеопорозата?

Тъй като обикновено няма симптоми до появата на първата фрактура, остеопорозата се смята за тиха болест. Някои я наричат „ тих убиец“. Остеопорозата е заболяване на костите, което се характеризира с намалена костна плътност и здравина, което води до крехки, чупливи кости, които увеличават риска от..

публикувано на 09.11.24 в 14:21

На този ден преди 35 години пада Берлинската стена

Преди 35 години пада Берлинската стена. С това започва да се руши целият Източен блок, към който принадлежи и България. Берлинската стена е издигната между Източен и Западен Берлин на 13 август 1961 г. с решение на правителството на Германската демократична република. На 9 ноември 1989 година след заседанието на Централния комитет..

публикувано на 09.11.24 в 09:35

С ден на отворените врати и изложба полицията в Добрич отбелязва професионалния си празник

С експозиция на униформи, оръжия, предпазни средства и други атрибути през годините Областната дирекция на МВР в Добрич отбеляза своя професионален празник. Да разгледат своеобразния музей и да научат подробности за експонатите бяха поканени и деца от полицейските управления, училища и детски градини от цялата област. За здраве на полицейските..

публикувано на 08.11.24 в 15:15

Кукленият театър във Варна с премиера на "Храбрият оловен войник"

Спектакълът "Храбрият оловен войник" е най-новото заглавие в афиша на Държавния куклен театър във Варна. Премиерата е тази вечер от 18 часа, както и в събота от 11 часа. „Храбрият оловен войник” е една от най-трогателните приказни истории, написани някога. Ще ни я разкажат собствениците на магазин за детски играчки в Копенхаген - г-н Нилсен, съпругата..

публикувано на 08.11.24 в 12:10

Домът, без който не можем

Строителната компания Комфорт ООД , която отбелязва своята 35-та годишнина разполага с внушителен списък на десетки реализирани жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели. Затова със сигурност можем да се доверим на отговора й по въпроса какви трябва да бъдат съвременните домове, какви са търсенията и изискванията на   клиентите..

публикувано на 08.11.24 в 10:00