Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич ще има нов пазар, започва изграждане и на индустриален парк

Кризата в управлението на централно ниво и липсата на приет Закон за държавния бюджет водят до нестабилност за общините. В това са категорични мнозина от кметовете. Минималната финансова рамка за нашата община я имаме, но докато няма приет Закон за държавния бюджет, няма как да пристъпим към каквито и да е действия. Дисбалансът идва и от факта, че..

публикувано на 07.01.25 в 08:40

До Гватемала, Панама и Хондурас

Добра година и за входящия туризъм, и за пътуванията на българите в чужбина прогнозират от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. С 20% повече са резервациите за изходящи пътувания на българите в сравнение със същия период на миналата година. През 2025 г. традиционните дестинации ще останат Гърция, Турция, Италия, но има и..

публикувано на 07.01.25 в 08:20

Ивановден – празник, свързан с дълбоката българска символика

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Снимка В България Ивановден е един от най-тачените празници от древността до днес. Иван означава „Божия благодат”, но за българите това е името..

публикувано на 07.01.25 в 06:10

Лесна работа: В началото

Здравейте в първия понеделник от годината и в първото за 2025 година издание на рубриката "Лесна работа"! Януари е чудесен. Празникът в него се разтяга и разтяга, продължава още и още. След шампанското в полунощ идват следващи празници, имени дни, радостни поводи. Стари приятели се завръщат от далечни места, нови приятели предлагат следващи..

публикувано на 06.01.25 в 16:30

Отбелязваме Богоявление

Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници - Богоявление (Йордановден). На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Божия син във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху..

публикувано на 06.01.25 в 06:27

Програма за Богоявление при храм  "Св. Успение Богородично" - с. Оброчище

6 януари ( понеделник ), Богоявление: Утреня - 08:00ч. Василиева Литургия - 09:00ч. Велик водосвет - 11:00ч. По традиция на този ден в курорта Албена ще се осъществи традиционното хвърляне на кръста Господен във водите на Черно море.  Мястото е на кея срещу хотел Арабела, с начален час 12:30ч.Входът при кк. Албена ще е свободен в рамките на..

публикувано на 05.01.25 в 12:00
Каварна

Каварна се готви за Йордановден

И тази година ще бъде спазена традицията, свързана с водосвет по спасяване на Светия кръст на Богоявление в Каварна.  В ранните утринни часове камбаните на православния храм „ Свето Успение Богородично“ ще привлекат миряните, за да чуят празничната Богоявленска литургия, отслужена от ставрафарен свещеноиконом Василий.  От църквата всеки,..

публикувано на 05.01.25 в 10:14