Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пясъчна скулптура на Света Богородица издигнаха на плажа в "Аспарухово"

На плажа в Аспарухово гостуват трима международни творци на пясъчни скулптури. Реми Хогард (Нидерландия), Пол Хогард (Англия) и Калиxto Молина (Мексико). Те изработиха фигура на Света Богородица за Деня на Варна. Проектът е подкрепен от концесионера на плажа и е обявен като подарък към жителите на града. В празничния ден ще се проведат и безплатни..

публикувано на 14.08.25 в 16:38

Премиера на “Приключенията на малката рибка Бльок” под вода в Държавен куклен театър - Варна

Държавният куклен театър - Варна кани на едно необикновено пътешествие под водата. Премиерата на „Приключенията на малката рибка Бльок“ ще се игpае в 800-литров аквариум - за първи път в историята на кукления театър. „Морето е най-естественото място, където децата могат да пpеживеят нещо различно. Това е спектакъл едновременно образователен,..

публикувано на 14.08.25 в 15:07

Нова детска песен с джаз звучене създадоха във Варна

Нова детска песен създадоха музикантите Мирослав Морски от група "Джанго Зе" и Марин Попов, преподавател по музика във френския лицей във Варна. Песента е озаглавена "Планетата на децата" с текст на френски език, написан от децата, които я изпълняват - ученици от учебното заведение. Двамата се познават от повече от 10 години. Захващайки се с идеята Попов..

публикувано на 14.08.25 в 14:04

Млад детски учител: Търпението е най-важно

Професията на детски учител е феминизирана, но това не означава, че мъжете не могат да се справят. Те имат важна роля в развитието на детето. Това каза Билян Венков, учител с ДГ "Дружба" във Варна. Завършва предучилищна и начална педагогика в София. В столицата започва професионалния си път в детска градина, която използва в обучителния процес семейния..

публикувано на 13.08.25 в 14:47

Терариум под открито небе: Пътуващата изложба на Стелян Ябълкаров във Варна

Морската градина на Варна отново е домакин на една от най-необичайните и образователни изложби в града – пътуващата експозиция на влечуги и екзотични животни, представена от Стелян Ябълкаров.  Разположена в двора на Природонаучния музей, изложбата ще остане до 7 септември и предлага възможност на посетителите – деца и възрастни – да се запознаят с..

публикувано на 13.08.25 в 13:53

Урок по безопасно движение по пътищата в ОДЗ "Дружба"- Варна (ВИДЕО)

В ОДЗ 14 "Дружба"-Варна имаше урок по безопасно движение по пътищата. Специален гост беше световно признатият инженер Карстен Айдман, който работи за BMW, а също така е участвал и в разработка на Ferrari Кабрио Модена. Добре познат в автомобилната индустрия. Той запозна децата с основните ситуации на пътя и с разпознаването на пътните знаци, а..

публикувано на 13.08.25 в 11:25

Интериорен дизайн: нужда или каприз?

Красиво декорираният интериор у дома , в офиса, във вилата, в мола не само функционира добре, но също така създава, представя и отразява вътрешния свят на пространството.  Трите най-важни съставки на успешния проект са – функционалност, настроение и дух – наличието и на трите елемента е безспорна гаранция за професионалния..

публикувано на 13.08.25 в 09:44