Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
От 1 до 3 ноември 2024 г. талантливи млади изпълнители от специализираните училища по изкуства във Варна, Пловдив, Русе и София ще покажат своите умения. За осми път Варна посреща участниците в един от най-авторитетните конкурси за млади пианисти в България, носещ името на Мила Михайлова – един от основателите на Държавното музикално училище във..
Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) присъди изключително висока оценка при програмната акредитация на професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, област на висшето образование “Технически науки” на Варненския свободен университет - 9,28 – една от най-високите в страната. Оценката поставя ВСУ „Черноризец Храбър“..
На 1 ноември – Деня на народните будители, Варна ще бъде домакин на авторската идея на Радослав Първанов „Счупената вяра“ . Фото-проектът цели да покаже и разкаже историите на изоставени православни храмове, на част от които вече са подети кампании за възстановяване. Експозицията ще бъде открита от 18.30 часа в Морско казино. Изложбата ще..
От 31 октомври в продължение на пет дни Зелени Балкани ще осъществи поредната си експедиция за преброяване на делфините. Стартовата точка по това време от годината е от нос Галата до границата с Турция. Това съобщи Димитър Попов – член на УС на Зелени Балкани, водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в..
Карин дом ще отличи посланиците на децата с награди „Иван Станчов”. Дарители, доброволци, благодетели и застъпници за правата на децата със специални потребности ще бъдат наградени с приз, вдъхновен от делото на Иван Станчов. Днес от 18 часа ще се проведе Годишното благотворително събитие на Карин дом под мотото „Бъди посланик на децата”. Ще..
Нова продукция за хората подготвя Росен Марков. Сериалът започва от днес. Целта е да бъдат провокирани усмивките на българите, които все по-рядко се усмихват, каза Марков. Сценарист е негово величество народът. Чуйте още:
По повод Деня на народните будители, Община Варна организира тържествено честване - церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал и молебен. Събитието ще се състои на 1 ноември от 10:00 ч. на паметника на Отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина. Съорганизатори на проявата са Военноморските сили на Република България и..