Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
В продължение на месеца на Франкофонията, от днес до 26 април във Варна ще се проведе 28-мият Фестивал на франкофонския училищен театър „Франкофонските сцени на България“ . Под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, този фестивал се организира съвместно от Алианс Франсез Варна, Асоциацията на преподавателите по..
Нови терапевтични кабинети – по кинезитерапия и по релационна психомоторика, бяха открити в Центъра за специална образователна подкрепа - Варна. В тях деца и ученици на възраст от 5 до 18 години ще работят за подобряване на мускулна сила и тонус, за координация и баланс, за развитие на моторни умения, повишена гъвкавост и мобилност, улеснено развитие..
Четвърти „Малък фестивал на куклите“ предстои да се проведе във Варна. Датите са 26 и 27 април. Театралните спектакли са в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център. Работилниците са в арт салоните на Радио Варна. "Надграждаме и се развиваме, а вдъхновението ни е като за първи път. Работилничките например от три станаха седем. Виждаме, че..
На 24 април е Светли четвъртък. На този ден вярващите продължават да прославят Възкресението на Христос. В църквите продължават празнични служби, а Царските двери са широко отворени. Вярващите присъстват на богослуженията, благодарят и поздравяват близките си за празника. В народните вярвания Светли четвъртък се нарича още Великден на..
Образователни лекции за трима военни пилоти от Добрич – Димитър Списаревски, Георги Атанасов и Йордан Славов, организира Регионалният исторически музей в добруджанския град. Инициативата носи заглавието „Те браниха небето на България – пилоти от Добрич, участвали във Втората световна война“ и е по повод 80-годишнината от нейния край. Поредицата от..
Превърнал се в любимец на Варна и талисман на града - розовият пеликан Стойчо, който заживя на Морска гара, вече е социализиран и не изпитва безпокойство от човешко присъствие, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Експерти от екоинспекцията наблюдават птицата. Според тях пеликанът е в добро общо състояние, не се..
На 23 април отбелязваме Международния ден на детската книга и на авторското право. Ден, посветен на вълшебството на историите, които променят света на малките читатели. И кой по-подходящ събеседник за този ден от един истински съвременен разказвач – Екатерина Монева, автор на детската книжка „Лоли“. Радостната новина е, че историята няма..