Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна започва Осмият национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“

От 1 до 3 ноември 2024 г. талантливи млади изпълнители от специализираните училища по изкуства във Варна, Пловдив, Русе и София ще покажат своите умения. За осми път Варна посреща участниците в един от най-авторитетните конкурси за млади пианисти в България, носещ името на Мила Михайлова – един от основателите на Държавното музикално училище във..

публикувано на 31.10.24 в 18:20

ВСУ „Черноризец Храбър“ с отлични акредитационни оценки за всички специалности от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия”

Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) присъди изключително висока оценка при програмната акредитация на професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, област на висшето образование “Технически науки” на Варненския свободен университет - 9,28 – една от най-високите в страната. Оценката поставя ВСУ „Черноризец Храбър“..

публикувано на 31.10.24 в 14:56

На 1 ноември във Варна представят "Счупената вяра" - фотоизложба за изоставените храмове у нас

На 1 ноември – Деня на народните будители, Варна ще бъде домакин на авторската идея на Радослав Първанов   „Счупената вяра“ . Фото-проектът цели да покаже и разкаже историите на изоставени православни храмове, на част от които вече са подети кампании за възстановяване. Експозицията ще бъде открита от 18.30 часа в Морско казино. Изложбата  ще..

публикувано на 31.10.24 в 12:44

Зелени Балкани отбелязват Деня на Черно море с поредно преброяване на делфините

От 31 октомври в продължение на пет дни Зелени Балкани ще осъществи поредната си експедиция за преброяване на делфините. Стартовата точка по това време от годината е от нос Галата до границата с Турция. Това съобщи Димитър Попов – член на УС на Зелени Балкани, водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в..

публикувано на 31.10.24 в 09:39

Карин дом връчва наградите "Иван Станчов"

Карин дом ще отличи посланиците на децата с награди „Иван Станчов”. Дарители, доброволци, благодетели и застъпници за правата на децата със специални потребности ще бъдат наградени с приз, вдъхновен от делото на Иван Станчов. Днес от 18 часа ще се проведе Годишното благотворително събитие на Карин дом под  мотото „Бъди посланик на децата”.  Ще..

публикувано на 30.10.24 в 14:50

Сериал за Иванчо и Марийка готви Росен Марков

Нова продукция за хората подготвя Росен Марков. Сериалът започва от днес. Целта е да бъдат провокирани усмивките на българите, които все по-рядко се усмихват, каза Марков. Сценарист е негово величество народът. Чуйте още:

публикувано на 30.10.24 в 13:11

С официална церемония, концерт и изложба Варна отбелязва Деня на будителите (програма)

По повод Деня на народните будители, Община Варна организира тържествено честване - церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал и молебен. Събитието ще се състои на 1 ноември от 10:00 ч. на паметника на Отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина. Съорганизатори на проявата са Военноморските сили на Република България и..

публикувано на 30.10.24 в 10:35