Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.
Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.
Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.
За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.
Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.
Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.
Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.
Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.
Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.
Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.
За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.
Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.
Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.
Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.
Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева. Когато доматът е..
На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..
С откриването на изложбата „ Заедно“ тази вечер от 18:00 часа в Арт салона на Радио Варна започват 36-ите Дни на японската култура в България. Събитието се организира от Българския хайку съюз и представя художествено взаимодействие между шодо калиграфия, хайку поезия, дзен рисунка (суми-е) и авторска керамика. Изложбата е посветена и на..
Изплащането на пенсиите през септември т.г. чрез „Български пощи“ започва днес и ще завърши на 23 септември (вторник). Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Когато тези две дати са неработни дни, какъвто е случаят през..
Напоследък имах възможност да установя, че в екипа на хотелите в Холандия работеха чехи и молдовци, в Чехия обслужването беше поверено на украинци, в Будапеща ни посрещаха сърби и чехи, а в българските курорти – украинци и азиатци. Колко малък и шарен е светът. И най-важното: светът е за всички. За тези, които в тихите моменти се връщат към песните..
Православната църква чества днес Рождество на Пресвета Богородица (Рождество Богородично). Рождество Богородично е един от трите най-големи празници, посветени на Богородица, и е сред 12-те най-големи Господски празници в календара на Църквата. Пресветата Дева Мария се родила в галилейския град Назарет от праведните Йоаким и Анна. Йоаким бил от..
Предстои да се случи третото пълно лунно затъмнение за тази година, по-голямата част от което ще може да се проследи от нашата страна днес вечерта, на 7 септември, съобщава Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на..