Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

4
Снимка: restaurantweek.bg

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите. За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат най-много и разнообразни вкусове.

Във всеки ресторант посетителите ще могат да избират между две различни менюта, които са тристепенни: включват салата или стартер, основно и десерт.

Тази година Фестивалът се провежда в два етапа: от 15 до 18 октомври и от 22 до 25 октомври, като във всяка седмица участват по 4 ресторанта.

За първи път във Varna restaurant week участва и вегетариански ресторант.

Вегетарианската храна не е просто зеле боб, картофи, а може да бъде много по-ранообразна, може да бъде изискано презентирана, плейтвана“, казва шеф Ники Джи главен готвач и собственик на ресторанта.

Множество от продуктите, които ние използваме хората опитват за първи път, признава майстор-готвачът и допълва, че вегетарианската култура е много по-развита в Западна Европа и в САЩ, като дава пример с Берлин, в който има над 60 вегетариански ресторанта.

Всяка такава възможност като фестивала „Седмицата на ресторантите“ за нас е добре дошла, защото това е възможност за хора, които иначе не биха дошли тук, защото смятат, че това не е тяхната храна, заради просто чисто гурмански интереси да дойдат и да опитат, обяснява шеф готвачът.

Самията Ники Джи също е вегетарианец, той спира да яде месо и риба преди 20 години, а преди десет отказва и животинските продукти. За него вегетарианството е философия. Той сам изготвя ястията и менютата в своето заведение.

Във фестивала се включват майстори-готвачи, които представят различни кухни от цял свят. Максим Димитров завършва кулинарни изкуства в HRC в София, а след това специализира в професията още две години в Холандия.

Приготвили сме две много интересни менюта, едното от които сме решили да го предстваим в малко по-разтърсващ вариант, а другото да бъде по-скоро свързано с част от класиките, казва шеф Димитров и допълва. Единият от вариантите, в които решихме да бъдем по-смели отразява част от френската кухня, като сме решили да добавим и мъничко азиатски елементи, чисто от гледна точка на подправките.

За вторият вариант на менюто си шеф Максим Димитров споделя, че той и екипът му наблягат на българската кухня.

Ориентирахме се към българските вкусове нещо, което е изключително разпознаваемо, Ще направим десерт с халва, ще има и френска част в него, но като цяло по-скоро препраща към българеското, казва шеф готвачът.

Като цяло се опитваме да акцентираме върху различни продукти, така че да успяваме да смесваме познатото с непознатото. Примерно можем да изберем познати продукти, но да изберем непознати техники, или да е обратното да е някой изключително познат продукт, но с разпознаваема техника на готвене.

Според шеф Максим Димитров меката на кулинарната култура в България е в София, но забелязва, че все повече негови колеги се опитват да работят на по-високо ниво, както в готвенето така и в обслужването на клиентите.


Форматът „Restaurant week“ води началото си още преди 28 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортери от цял свят. С обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. "Restaurant Week" бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: България - кратка справка

Преди седмица ви обещах кратка справка за България, без претенции за представителност, направена с усмивка, каквато се изписва по лицата на хората, когато се надсмиват над себе си. България. Тук се раждаме експерти. Всички разбираме от абсолютно всичко. Е, понякога имаме пропуски точно в нещото, с което главно се занимаваме, но не може всичко..

публикувано на 10.03.25 в 17:00

С открит урок във Варна бяха отбелязани 82 години от спасяването на българските евреи

Ученици от Първа езикова гимназия във Варна и тяхната преподавателка Нели Димова се срещнаха с представители на еврейската общност в синагогата по повод отбелязването на 82-годишнината от спасяването на българските евреи. Председателят на организацията на евреите в морската столица Олег Калдерон посочи, че младите хора трябва да знаят фактите от..

публикувано на 10.03.25 в 15:50

Православната църква чества света Галина

На 10 март Православната църква чества паметта на светите мъченици Кодрат Никомидийски и Галина, загинали мъченически за Христа, заедно с други християни, пострадали в Никомидия и Коринт през III век. В царуването на император Деций Траян (249–251 г.) било предприето гонение против християнската вяра. Много християни били доведени в гр. Коринт и там..

публикувано на 10.03.25 в 10:37
„Паметник на спасението” - София

10 март - ден на спасяването на българските евреи

На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български..

публикувано на 10.03.25 в 08:18

Как да подредите стаята си за най-добър сън

Добрата качество на съня е важно. А за 25 процента от хората, които всяка година страдат от безсъние, намирането на най-добрата конфигурация на спалнята за сън може да се окаже сериозна задача. Съществуват множество джаджи, препоръки и съвети, които да ви помогнат да заспите - от хранителни добавки до създаване на специален режим за лягане.  И въпреки..

публикувано на 09.03.25 в 17:30

Кафето ще става по-скъпо

Резкият скок на цената на кафето от началото на 2025 г. никак не радва потребителите на горещата напитка по целия свят.  Кафето следва примера на какаото, чиито цени рязко се повишават от три години заради слабата реколта в основните страни производителки, най-вече в Западна Африка. Чуйте повече в репортажа на Ваня Славова:  На основните световни..

публикувано на 09.03.25 в 09:46

Как да стопим коремните мазнини?

Натрупването на мазнини около корема не е само естетически проблем, но и рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми. Стопяването им изисква комбинация от здравословно хранене, физическа активност и здравословни навици. Ето някои ефективни начини да постигнете това: Здравословно хранене Намалете захарите и рафинираните..

публикувано на 09.03.25 в 09:34