Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Чернево - пазител на дух и традиции

Тази седмица Радио Варна гостува на китното село Чернево, което се намира в община Суворово и е само на около 30 километра от морската столица. Благодарение на магистралата до там се стига за не повече от 15-20 минути. Чернево е разположено между два хълма, а в близост до него има красива и гъста смесена гора. 
Животът в Чернево е спокоен, има и работа за младите хора, заради непосредствената му близост до индустриалния град Девня, както и до Варна. В селото има няколко хранителни магазина, пенсионерски клуб, православен храм, основно училище, детска градина, пощенски клон, читалище с богата библиотека, кметство и жп-гара. 1387 са жителите с постоянен адрес в Чернево, като наброяват 1600 с тези с настоящ адрес. В селото има зъболекар, но не и лекар. С тази задача - да осигури такъв, се е заел Красимир Чолаков - кмет на селото вече втори мандат. 

Легендата за дядо Черньо, основател на едноименното село, я знаят и малки, и големи (може да я чуете в прикачения звуков файл). Голям камък на центъра на селото, точно пред читалището, също пази спомена за стареца. Чернево е село с дух и запазени български традиции. 
Така го описват местните жители и се гордеят с историята и корените си. Един от отговорниците, пазещи българското и предаваща на младото поколение своите знания за миналото и обичаите ни е Тодорка Монева - секретар на Народно читалище "Зора-1912". Културното средище има няколко самодейни състава, които редовно участват в областни и републикански фестивали и завоюват редица отличия. Чернево е едно от малкото села в страната, които ревностно съхраняват и тачат народните обичаи. Черневнци пазят българските традиции в автентичния им вид като ги предават и на младите поколения, въвличайки ги в честванията на не един празник - Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден... 

Един от най-големите символи на Чернево е храмът "Света Троица". Той е построен през 1836 г., което го превръща в най-стара запазена църква във Варненска област. Църквата е издигната с доброволен труд и с материали от населението. Земята, на която е изградена, е също дарена от местен жител. Наскоро храмът "Света Троица" бе основно ремонтиран. Като целта е да се възстанови автентичният му вид. И сега продължава реставрацията на иконописи и икони, благодарение на дарители. В църквата няма постоянен свещеник, той идва само за големите празници и по поводи, разказа за Радио Варна Мария Драгнева от църковното настоятелство. След ремонта много млади хора избират да сключат църковен брак в черневската църква или да кръстят децата си там.

Село Чернево се радва на нови заселници, придошли от големия град. Даниела Алексиева е един от новодошлите жители на село Чернево, които са избягали от шума и динамиката на Варна. Чернево печели нея и съпруга й със спокойствието, но най-вече с развитата и богата самодейна дейност на читалището, в която ще се включат с най-голямо нетърпение. "Ако тръгнеш с носия в селото, на никого няма да направи впечатление, защото всички си ги пазят. Чернево е като малката Жеравна.", разказа Алексиева. 

В края на сезона на гроздобера, нямаше как да пропуснем казана за варене на ракия на семейство Георгиеви. Баща и син продължават семейната традиция и вече трето поколение разработват успешно казанджийството като внедряват нови технологии и иновации без аналог в страната. Валентин Георгиев и синът му Давид са преки наследници на основателя на селото - дядо Черньо. Това ги прави горди, щастливи и категорични, че най-доброто бъдеще за тях е именно в Чернево. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03

В „Гравитация нула“ на 28 юни

„Гравитация нула“ – 28 юни 2024 година с Мартин Николов -   ММФ „Варнеско лято“ – концерт на камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио - гост пианистът Адриан Йотикер; -   Изложба „Модернистите на ХХ век“ в Градската художествена галерия във Варна – представя я Деница Гергова - артдиректор на "Виваком Арт Хол..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

НОВИЯТ ДЕН на 28 юни с Иван Барбов

„Ако не ти се спи като си легнеш, със сигурност ще ти се спи като станеш“, гласят едни мъдри прозрения с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Ако и на вас ви е още сънено, ударната доза ефирен кофеин, която гарантирано ще ви събуди, ви очаква на честотите на Радио Варна. Проследете събуждането на новия ден с водещия Иван..

публикувано на 28.06.24 в 06:44

НОВИЯТ ДЕН на 27 юни с Мариела Димитрова 

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета  (на снимката в черно)  през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина . Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински..

публикувано на 27.06.24 в 06:21

НА СВЕТЛО на 26 юни с Валерия Василева

Бдение ще има тази вечер от 19 часа на мястото, където при пътен инцидент загина мотоциклетистът Аспарух Димитров, а детето му беше пирето в болница в тежко състояние. Репортаж от среща във Варна между работодатели и бежанци от войната в Украйна, които търсят работа, организирана от „Каритас“. Представиха във Варна резултати от..

публикувано на 26.06.24 в 13:55
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19