Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Трябва да има ефективно взаимодействие между институциите за морското спасяване

Снимка: архив

Трябва да се изработи механизъм за ефективно взаимодействие между всички институции, отговарящи за морското търсене и спасяване. Това каза новият управител на сдружението за морско търсене и спасяване „Булсар” - флотилен адмирал Коста Андреев, който е с богата кариера във ВМС. Той категоричен, че в дружеството има достатъчно опитни хора, които могат да помогнат на институциите с експертиза и че е необходимо създаването на структура, която да подпомага ИА "Морска администрация" в спасителните акции.

Според него в Националния план за борба с бедствия и аварии структурно нещата са дефинирани, но на практика не са отигравани, поради липса на финансов ресурс за провеждане на подготовка.

По думите се оказва, че ИА "Морска администрация" не разполага със средства, за да проведе спасителна операция на разстояние повече от 5 км от бреговата черта.

Най-големият проблем е, че Морска администрация дълго време беше оставена без ресурси, за да може да провежда учения, бяха намалени значително средствата за подготовка на личния състав, намаляха и средствата за акциите в българския морски район, каза той.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с флотилен адмирал Коста Андреев, управител на сдружението за морско търсене и спасяване „Булсар”:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исмаил Ахмедов - районен мюфтия на Варна

Няма значение от кой етнос е човекът, важното е човекът да е човек

Над 20% от населението на планетата изповядват исляма. Това е втората най-разпространена религия в света след християнството. У нас мюсюлманите са около 10 на сто от населението. 40 хиляди са мюсюлманите в нашата област, а във Варна са 10 хиляди. "Понеже хората от селата идват да работят в по-големите градове, броят на мюсюлманите..

публикувано на 13.05.24 в 15:00

Евгения и Антон, които върнаха духа на Стара Варна в бистрото си

Как се възстановява историята, съхранена в старите варненски сгради?  Отговорите дават Евгения Пироева и Антон Александров, които пресъздадоха духа на Стара Варна от началото на миналия век в интериора на заведение - част от някогашен хотел с бистро на централната тогава ул. "Преславска" (днес ул. "Преслав"). Възстановяването им отнело около година...

публикувано на 13.05.24 в 12:05

Бар на колела - атракция във варненско село

Да избягаш от големия град дори и за едно кафе, но не какво да е кафе и не на какво да е място, а на чист въздух, в тишина и спокойствие. Мястото е село Кичево, на около 7-8 км. от Варна в посока Балчик, където за пролетните празници и след тях в центъра на селото ще ви посрещне Елица, собственичката на бар за крафт напитки. Заведението..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13
Ивайло Стойчев и Оскар.

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри. Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна. Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски..

публикувано на 13.05.24 в 08:05

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45