Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хибридни обекти в бижутерска изложба

Преди дни се откри Годишната бижутерска сборна изложба на Арт Галерия Le Papillon, Варна. За 12 години тя се утвърди като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Тя е вдъхновяваща и вълнуваща както за авторите, участващи със своите произведения, така и за почитателите на ювелирното изкуство, очакващи новите им бижута с интерес.

Темата, обединяваща ювелирните произведения на изкуството, изразени чрез формата на бижу, тази година е ХИБРИДНИ ОБЕКТИ /HYBRID OBJECTS. 

Точно способността за адаптиране към променящата се среда, обстоятелства и нужди обуславя появата на хибрида като еволюционно решение. В биологията ХИБРИД е потомството, получено от съчетаването на качествата на два организма от различни породи, сортове, видове или родове чрез размножаване. Понятието ХИБРИД се наложи в химията, автомобилостроенето, в инженерните нововъведения в областта на двигателите, залегна в новите хибридни мобилни приложения и всичко това далеч надхвърли биологичната трактовка в животновъдството и растениевъдството.

Предизвикателството към всеки автор е да надскочи личните си граници и традиционно виждане и да предложи повече от няколко свойства и начини на употреба чрез своите хибридни обекти, претворени в материя. Целта на тази изложба е да докаже, че чрез благородните метали, скъпоценните и полу-скъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ХИБРИДНИ ОБЕКТИ / HYBRID OBJECTS.

Ето какво разказа пред Светлана Вълкова в предаването "Гравитация нула" галеристът Виктория Митева:

Участниците в 12-тото издание на Годишната бижутерска сборна изложба са:
Август Савов, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Анита Арсова, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Вараздат Айрапетян - Вари, Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Димитър Иванов, Дона Константинова, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Елена Кафеджийска, Елизар Милев, Емилия Емилева, Ивайло Иванов, Иво Борисов, Йосиф Йосифидис – Iosif, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мартина Драгова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Никол Александрова, Николай Сърдъмов, Павел Костадинов, Петя Танева, Петя Тодорова, Ралица Дековска, Рая Генова и Иван Генчев, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Станислав Корчев, Теодор Лулчев, Явор Кондов.

Изложбата ХИБРИДНИ ОБЕКТИ / HYBRID OBJECTS може да бъде видяна до 16-ти март 2022 г. в изложбения салон на галерията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 27.06.24 в 17:19

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22