Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

О.з. полковник Недьо Радев: Гражданската защита спешно трябва да бъде реформирана

Няма нищо секретно в тази информация - населението трябва да бъде запознато и подготвено

О.з. полковник инженер Недьо Радев е бивш заместник-началник на управление „Гражданска защита“ в Министерството на отбраната в София от 1992 година до пенсионирането си през 2000 година, като е исекретар на Постоянната правителствена комисия при бедствия и аварии към Министерския съвет. Започва трудовата си кариера като началник щаб на Гражданска отбрана в завод „Независимост“ в Габрово. През 1975 година завършва Висшия химико-технологичен институт в Бургас и е военизиран в Окръжния щаб на Гражданска отбрана в Габрово като помощник-началник щаб по радиационна и химическа защита. През 1984 г. завършва Военната академия „Г. С.Раковски“. Специализира стратегически курс по ГО в Русия, обучава се в курсове за квалификация в САЩ и Швеция.

Като най-критични моменти в своята над 35-годишна кариера полковник Радев определя аварията в Чернобил и реакцията у нас и голямото земетресение с жертви в Свищов. Днес е пенсионер и живее в Габрово, но продължава активно да се интересува от проблемите на гражданската защита на населението у нас. Счита, че системата на гражданска защита се нуждае от спешна реформа, защото с присъединяването и към структурите на МВР, в частност на службите за пожарна безопасност, е допусната сериозна грешка, довела до унищожаване на една вече 80-годишна традиция.

Още на 22.02.20022 година, няколко дни преди началото на войната в Украйна, публикува открито писмо до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя и министър на вътрешните работи, в което апелира за неотложно обсъждане и информиране на гражданите за състоянието на скривалищата и противорадиационните укрития, на средствата за индивидуална защита - противогази и детски камери, на сиренно-оповестителната система, на държавния и мобилизационния резерв, на ситуацията в момента относно обучеността на населението да реагира в критични ситуации. Писмото е публикувано в социалните мрежи - в страницата на клуб "Гражданска защита" във фейсбук, а чрез народен представител от Габрово е насочено и към институциите.

Полковник Радев смята, че някои теми се неглижират, защото не се разбират от управляващите. "С изключение на центровете за управление, нищо друго не може и не трябва да бъде секретно. Хората трябва да са информирани, защото вместо паника и страх, знанието ще нидаде спокойствие. Ако сте подготвен и знаете - моите защитни средства ще дойдат в кварталния клуб, аз ще ги получа там, ще ги съхранявам и в случай на необходимост ще ги използвам, няма стрес, няма страх. Всеки трябва да знае - моето защитно съоръжение се намира на това място и аз знам къде трябва да отида. Доколкото ми е известно, състоянието на скривалищата не е добро, всичко е унищожено, ръждясало. Преди имаше щатни хора, които ги поддържаха, подменяха водата, проветряваха и т.н. Единственото, което разбирам, че правят в момента на правителствено ниво, е да подменят йодните таблетки с изтекъл срок на годност. Те действително са важни и могат да защитят щитовидната жлеза при повишена радиация, но трябва да се раздадат предварително хората да знаят кога икак да ги приемат. Важни са и индивидуалните средства - маските, които използваме срещу зараза от вируси, могат да ни предпазят донякъде и от радиацията, но не и от бойни отровни вещества, токсични газове и пр. Срещу тях са необходими противогази и спецални торби за предпазване на деца до 1 годинка. Като инженер-химик и специалист по стареене на каучиковите материали, мога да Ви кажа, че доколкото имам информация, средствата, доставени преди десетилетия се пазят добре, но не са подменяни, а те стареят..."

О.з. полковник инженер Недьо Радев смята, че с отвореното писмо е изпълнил своя граждански дълг. Надяваме се институциите да го чуят. "Човек трябва да бъде подготвен - реална опасност винаги съществува, може да не е военен конфликт, а стихийно бедствие или ядрена или химическа авария. Казват, че имало повишаване на радиационния фом край Чернобил, ами ако стане нещо в някоя от двете АЕЦ в Украйна - може да е неумишлено или умишлено причинен инцидент, какво правим? Някои казват, че няма да дойде до нас. Да, но няма гаранции - имаме урок от аварията в Чернобил. Тогава радиацията достигна до България на 5-6 ден. Облакът стигна до Германия, но, за съжаление, после въздушното течение се обърна и дойде към Сърбия, България и Черно море. Увеличението на радиацията беше десетократно. Аз самият участвах в първите замервания и нивата на радиация бяха десет пъти над максимално допустимите норми. Много се говори, че тогава нищо не е направено, но не съм съгласен. Вярно е, че официалната информация под формата на кратка бележка в "Работническо дело" излезе чак на десетия ден, а аз лично исках да изляза в медиите в Габрово тогава, да говоря на хората, но не ми разрешиха. Едва на десетия ден започнаха да издават указания детските градини да не извеждат децата навън и пр. Но аз имам 41 страници документи за това, което все пак беше направено и за това, което не бива да се прави в подобни кризисни ситуации".

Можете да се запознаете със съдържанието на писмото и да чуете цялото интервю на Валерия Василева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35
Даниел Стефанов

Политолог: Правителството е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция

Стабилното правителство е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция, отколкото европейските депутати. Това каза Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в изборното студио на Радио Варна. Българските партии трябва да развият усещане за коалиционност, защото няма в скоро време да има партия, която..

публикувано на 09.06.24 в 21:20

Яница Петкова, "Галъп": Преговорите за правителство ще са трудни

Следващият парламент ще е фрагментиран, разговорите за съставяне на правителство трудно ще се проведат. Това каза социологът Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" в изборното студио на Радио Варна. Това е най-ниската избирателна активност, която сме отчитали досега, посочи тя. Според нея за това са допринесли и нагласите..

публикувано на 09.06.24 в 21:10

Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън имаше своята варненска премиера с моноспектакъла на актрисата Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг.  В пиесата като ехо звучи Хамлетовият въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се..

публикувано на 09.06.24 в 10:30

Лили Георгиева за това как да заобичаме кариерата си и коя е справедливата цена на професионалиста

Лили Георгиева е консултант по кариерна промяна и личен брандинг от 2015 година. Автор е на книгите „От любов към себе си“, посветена на кариерната промяна с истински истории на български жени и „Започни начисто“ - пътеводител за постигане на смисъл в професионалната роля. Неотдавна Лили създаде новата платформа LoveMyCareer за повече знания и..

публикувано на 07.06.24 в 07:05
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10