Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ангелов: Образованието трябва да бъде в пулса на времето

Близо 50% от младите хора в България нямат базови и дигитални умения за средно образование и за работа след завършване на училище

Снимка: Pixabay

Едно от последните изследвания на УНИЦЕФ и Комисията по образование показва, че 3/4 от младите хора на възраст между 15 и 24 години от 92 държави нямат базови умения за средно образование, както и необходимите умения за работа след завършване. Сред тези държави е и България. У нас процентите са доста смущаващи – малко над 47% от българските младежи или около 315 000 души не разполагат с базови умения за средно образование и за живота след него. Това показват данните на програмата за Международно оценяване на учениците "PISA". Около 44% са младите хора, които не разполагат и с така необходимите в съвременния свят дигитални умения.

Тези негативни тенденции се дължат на остарелите учебни програми в България, каза в интервю за Радио Варна Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение, който от години работи активно в образователната и дигитална трансформация на образованието.

"Много е важно образованието да бъде държано в пулса на времето. Има едно "тюхкане" по това какво е било образованието преди време. Което е така, но то е съвпадали повече с нуждите на времето тогава. Дори най-доброто образование отпреди 30-40 години, ако не съвпада със сегашното време, не би дало резултат", коментира Ангелов.

Според него, програмите за обучение на учителите в университетите също не са адекватни на времето.

"Има и установени вече учители, които осъзнават, че трябва да променят нещо, но са твърде малко пътеките за това", каза още Ангелов.

Учебните програми по природни науки и дигитални технологии не отговарят на начина, по който съвременните ученици учат. Те имат нужда от примери, които са повече за групова, а не за домашна работа. Имат нужда да работят повече в екип, да изработват нещо, да създават някакъв продукт и да учат по този начин", поясни Александър Ангелов.

Той допълни, че няма панацея за промяна на негативната картина, но формулата за успеха е всеки в образованието да работи извънредно без да чака някой друг да му свърши работата.

"Не трябва да мрънкаме, че са ни дали по-добра програма, проект с по-добри насоки или пък да се оправдаваме, че в европейския проект пишело така и ние просто трябва да го отчетем", коментира експерта.

 Александър Ангелов даде и пример с проекта за внедряването на 100 хиляди лаптопа в българските училища.

"Когато се стигне до отпускане на финансиране за устройствата се коментира кой ще ги произведе и кой ще ги достави. Не се направи обаче смислено проучване какви функции са необходими в системата, съвместими ли са с облачните платформи, които използват. В крайна сметка един голям шанс за внедряване на технологии в българската образователна система се обърна просто в голяма процедура за покупка на хардуер", каза Ангелов.

Той не одобрява и намерението на образователното министерство да намали времетраенето на учебните часове на учениците от прогимназиалните класове.

"Нарязването на по-малки парчета на преживяването, което учениците и учителите създават в училище не е добра идея. Мисля, че е необходима по-голяма свобода на училищно или общностно ниво, да се вземат впредвид спецификите на обучаемите и възможностите на учителите. И да могат именно те да решат как да структурират учебния ден", предложи Александър Ангелов.

"Ние блъскаме шест-седем учебни часа с много малка пауза. Учителите се оплакват, че не им стига времето да предадат материала. Родителите се оплакват, че децата учат много нов материал и нямат време да се подготвят. Децата се преуморяват. И после цял следобед имаме неструктурирана работа и писане на домашни. И сякаш ние сами си правим живота труден", коментира Ангелов.

Неговото предложение е учебната програма да бъде структурирана така, че учениците да имат повече време за отдих между по-трудните предмети.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Александър Ангелов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10