Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ангелов: Образованието трябва да бъде в пулса на времето

Близо 50% от младите хора в България нямат базови и дигитални умения за средно образование и за работа след завършване на училище

Снимка: Pixabay

Едно от последните изследвания на УНИЦЕФ и Комисията по образование показва, че 3/4 от младите хора на възраст между 15 и 24 години от 92 държави нямат базови умения за средно образование, както и необходимите умения за работа след завършване. Сред тези държави е и България. У нас процентите са доста смущаващи – малко над 47% от българските младежи или около 315 000 души не разполагат с базови умения за средно образование и за живота след него. Това показват данните на програмата за Международно оценяване на учениците "PISA". Около 44% са младите хора, които не разполагат и с така необходимите в съвременния свят дигитални умения.

Тези негативни тенденции се дължат на остарелите учебни програми в България, каза в интервю за Радио Варна Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение, който от години работи активно в образователната и дигитална трансформация на образованието.

"Много е важно образованието да бъде държано в пулса на времето. Има едно "тюхкане" по това какво е било образованието преди време. Което е така, но то е съвпадали повече с нуждите на времето тогава. Дори най-доброто образование отпреди 30-40 години, ако не съвпада със сегашното време, не би дало резултат", коментира Ангелов.

Според него, програмите за обучение на учителите в университетите също не са адекватни на времето.

"Има и установени вече учители, които осъзнават, че трябва да променят нещо, но са твърде малко пътеките за това", каза още Ангелов.

Учебните програми по природни науки и дигитални технологии не отговарят на начина, по който съвременните ученици учат. Те имат нужда от примери, които са повече за групова, а не за домашна работа. Имат нужда да работят повече в екип, да изработват нещо, да създават някакъв продукт и да учат по този начин", поясни Александър Ангелов.

Той допълни, че няма панацея за промяна на негативната картина, но формулата за успеха е всеки в образованието да работи извънредно без да чака някой друг да му свърши работата.

"Не трябва да мрънкаме, че са ни дали по-добра програма, проект с по-добри насоки или пък да се оправдаваме, че в европейския проект пишело така и ние просто трябва да го отчетем", коментира експерта.

 Александър Ангелов даде и пример с проекта за внедряването на 100 хиляди лаптопа в българските училища.

"Когато се стигне до отпускане на финансиране за устройствата се коментира кой ще ги произведе и кой ще ги достави. Не се направи обаче смислено проучване какви функции са необходими в системата, съвместими ли са с облачните платформи, които използват. В крайна сметка един голям шанс за внедряване на технологии в българската образователна система се обърна просто в голяма процедура за покупка на хардуер", каза Ангелов.

Той не одобрява и намерението на образователното министерство да намали времетраенето на учебните часове на учениците от прогимназиалните класове.

"Нарязването на по-малки парчета на преживяването, което учениците и учителите създават в училище не е добра идея. Мисля, че е необходима по-голяма свобода на училищно или общностно ниво, да се вземат впредвид спецификите на обучаемите и възможностите на учителите. И да могат именно те да решат как да структурират учебния ден", предложи Александър Ангелов.

"Ние блъскаме шест-седем учебни часа с много малка пауза. Учителите се оплакват, че не им стига времето да предадат материала. Родителите се оплакват, че децата учат много нов материал и нямат време да се подготвят. Децата се преуморяват. И после цял следобед имаме неструктурирана работа и писане на домашни. И сякаш ние сами си правим живота труден", коментира Ангелов.

Неговото предложение е учебната програма да бъде структурирана така, че учениците да имат повече време за отдих между по-трудните предмети.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Александър Ангелов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15