Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Бимбалов: Българинът вече търси спасение от спасителите

| обновено на 07.10.22 в 15:45
Радослав Бимбалов
Снимка: Личен архив

По всяка вероятност няма да бъде сформирано правителство. По всяка вероятност отново ще продължаваме да бъдем в една безтегловност, управлявани от служебен кабинет, съставен от президент с изключително срамни позиции в тази ситуация, в която се намираме. Това мнение изрази рекламистът Радослав Бимбалов. В този момент трябваше да покажем стабилност в тази опасна част на Европа, категоричен е той.

Той определи резултатите от изборите като разочароващи за всички играчи. Като основен фактор, повлиял за развоя, Бимбалов посочи апатията на хората, които вече за изморени от това да се доверяват, но подчерта, че ниската избирателна активност е преимущество за партиите на статуквото.

Партиите на статуквото определен нямат интерес да повишат избирателната активност, те разчитат на своите твърди ядра, които отново бяха подредени пред урните. Те са организирани или по етнически принцип, или са водени от страх, или са част от една огромна администрация и се чувстват генетично свързани със своя създател - ГЕРБ, каза Бимбалов.

Тези твърди ядра определено бяха лесно мотивирани, кампаниите бяха насочени към тях, смята още той и допълни: "Не видях нито една формация да потърси апатично настроените, никой не се интересува как да накара хората да гласуват."

Според него при голяма част от избирателите липсва изява на лоялност към определена политическа партия, а по-скоро е налице вечното търсене на спасител. Винаги се появява един спасител, а после търсиш спасител да те спасява от спасителя, каза публицистът. Като пример за този феномен той даде партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която остава извън парламента. Това е политически катаклизъм, който се отразява на целия изборен процес, а това означава, че системата е сбъркана, изказа убеждението си Бимбалов.

Той окачестви идеята да се промени политическата система в България и да преминем към някаква форма на президентска република, за каквато заговори и Слави Трифонов, като опасна. По думите му демокрацията ни не е на такова ниво, като например във Франция, че това да се случи.

"Прекалено скоро се отървахме от тоталитаризма, прекалено скоро приключи един 10-годишен авторитарен строй - посткомунистически, който изобщо не е демократичен. Много е рано за нашата демокрация да влезем в такъв режим."

Чуйте цялото интервю на Валери Великов с Радослав Бимбалов в звуковия файл:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общностният център за работа с деца в риск става социална услуга, финансирана от държавата

Създаденият преди година по програма "Развитие на човешките ресурси" с над 391 000 лева Общностен център за работа с деца в риск и техните семейства, продължава дейността си и през тази година вече като услуга, финансирана от държавата. За този период са обгрижени над 360 деца и техните семейства, с които са работили социални работници, психолози,..

публикувано на 25.09.24 в 15:40

В понеделник започва ремонт на пътя през местността Боровец

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец започва следващия понеделник, 30 септември. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на Община Варна. След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен маршрут при основния ремонт на..

публикувано на 25.09.24 в 15:36

Близо 900 хиляди румънци са посетили страната ни от януари, Варна е сред водещите дестинации

897 хиляди са румънските туристи, които са посетили България  от януари до юли 2024 г.  Над 500 хиляди от тях са осъществили посещението си в периода май-юли 2024 г., съобщават от Министерството на туризма.  Водещите дестинации сред тях са общините Варна, Несебър, Балчик и Столична община, информира заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева...

публикувано на 25.09.24 в 15:12

368 са кандидатите за депутати от варненския регион (СПИСЪК)

368 са кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарния вот за Трети Варненски многомандатен избирателен район. Те са от 28 партии и коалиции, като на изборите на 27 октомври ще се яви и един независим кандидат - Николай Наков.  Водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна е Даниел Митов, а на тази на "Продължаваме промяната - демократична..

публикувано на 25.09.24 в 14:45

Тестват системата BG-Alert и сирените на 1 октомври

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:38
Агенция Вижън

Ден на отворените врати провежда Агенция за социално развитие Вижън

Ден на отворените врати провежда днес Агенция за социално развитие Вижън във Варна. Поканата е за един от офисите, където се предлагат социални услуги, този на ул. „Тодор Икономов“ №35. До 16.00 часа вратите остават отворени за всеки, който желае да се запознае с дейностите  на агенцията, която набира нови потребители, каза за Радио Варна..

публикувано на 25.09.24 в 13:02

Ръст на бюджетните заплати с 10 % искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ , за целта ще са необходими допълнителни 1.8 милиарда лева. Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и техните..

публикувано на 25.09.24 в 12:18