Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследването на земеделски площи с дрон може да спести излишни разходи на земеделците

Снимка: архив

Изследването на земеделски площи с дрон е прецизно и точно и спестява непредвидени разходи на земеделците, това каза в интервю за Радио Варна асисент инженер Аспарух Атанасов, от Добруджанския технологичен колеж, който е към Техническия университет Варна. Той има база данни събирана с дрон от три години и установява, че резултатите от изследването с техниката са на 100 процента същите, като тези, които прави агроном на място.

С помощта на дрон се изследват вегетационни индекси, които дават етапа на развитие на земеделските култури, а посредством тях може да се определи качеството и развитието на земеделската култура, обясни Атанасов. Досега в колежа са събрани данни за последните три години и на база тези данни може да се прогнозират и тенденциите в развитието, като се сравни с изминали периоди и примерно ако се отчита драстично отклонение в развитието, то това означава, че или има вредители, патогени или нарушена обработка, каза още специалистът.

По думите на Атанасов дронът е инструмент, който агронома може да ползва за негово улеснение.

„Ако условно кажем, че нашите полета тука са големи, 600 – 1000 декара с една култура, при облитането с дрон, той може да ни даде няколко зони в полето, в които имаме нарушена вегитация. Агрономът не е нужно да ходи във всички зони на полето и да го обикаля. Може да види данните от дрона, да види, че има примерно две зони с нарушена вегетация, за отиде в координатите и да си ги провери. Това би му спестило много време и в същото време ще има точна информация от засегнатите зони.“

Макар, че дронът е сравнително скъпа техника, на фона на техниката на земеделието и цената на обработката, той е изгоден за инвестиция, каза още Атанасов. И даде за пример действителен случай – за грешно направено торене, разходът е бил около 15000 лева, а е можело да бъде спестен. Сумата е доста над цената на един дрон и някой да го използва, за да обследва даден терен.

Изследването с дрон е част от обучението на студентите в Добруджанския технологичен институт. Интересът от младите хора към летателния апарат е голям, но за да го управлява човек, е необходимо да е преминал специален курс на обучение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Аз вярвам и помагам" призовават с пластмасовите капачки да не се предават други предмети

От благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", в помощ на хиляди бебета, призовават да не се предават други пластмасови предмети, различни от капачки. Тази година от организацията се натъкват на неочаквани находки. Те напомнят, че не са депо за отпадъци или рециклираща компания, а доброволци, обединени от благородна кауза. Сред откритите вещи..

публикувано на 11.05.24 в 12:54

Пускат водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40

Започва удостоверяването на съответствието на машините

В 10:00 часа ще стартира процеса по удостоверяване на съответствието на машините за вота 2 в 1. Техническите устройства бяха предадени на Министерството на електронното управление вчера, след края на работния ден, от Централната избирателна комисия, съобщават оттам. Екипите, ангажирани с дейността, ще работят в режим, който да гарантира завършването на..

обновено на 11.05.24 в 11:15

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна (ВИДЕО)

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 - за Народно събрание и Европейски парламент, се проведе днес,  11 май, от 10 часа. В него участие взеха кандидати за народни представители, които дискутираха по темата  „Регионални политики за решаване на проблемите на Черноморието и..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

Авария оставя до обяд хиляди варненци без вода

До около 12 часа без вода ще са варненци заключени между бул. "Левски", ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I", бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков". Причината е авария на магистрален водопровод, а хората са без вода още от полунощ. През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Фолклорен и кулинарен празник в Белослав

Втори фолклорен и кулинарен празник ще се проведе в Белослав. Специални гости ще бъдат Ути Бъчваров и Валя Балканска. Празникът е днес в местност "Авренска поляна", а началото е точно в 9 часа с кулинарната програма. В 10 часа започват и фолклорните изпълнения на групи и състави от Белослав и селата Страшимирово, Езерово и Разделна. Ето и..

публикувано на 11.05.24 в 08:22

Мото шествие с поклоннически маршрут днес от Плиска до Варна

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30..

публикувано на 11.05.24 в 07:00