Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът на „Жмичка“ за най-близките ни хора: Купете им цветя и им кажете, че ги обичате!

Читалище “Паисий Хилендарски“ в Балчик беше снимачна площадка на късометражния филм на режисьора Росица Траянова. Лентата е посветен на нейната баба, а Балчик е неслучайно избран. Това е родният й град.


Росица Траянова е известна на балчиклии първо като писател. Започва да пише едва на шест, участва в литературни конкурси, печели награди за поезия и проза. Едва на 18 години написва първия си роман „Химера за живот“. От близо 15 години не живее в Балчик, работи в чужбина, но покрай ковид кризата се завръща в родината. Част е от предимно български проекти. Последната й лента е озаглавена „Жмичка“, тя е автор и на сценария. На екран филма ще видим през есента.

Какво би ни споделила за последния си проект?

Сегашният проект се случи преди две-три години. 2021 година загубих първо едната си баба, на следващата – и втората ми баба. Дадох си сметка, че всеки има някакъв начин, чрез който да запази хората, които е загубил. Киното очевидно е моят начин да запазя тези спомени. Така сме устроени, че рано или късно забравяме и тези моменти избледняват. Фотографите имат своите снимки, художниците – портрети, а ние имаме филми.

„Жмичка“ е метафора. Целият филм е вид метафора, в която започваме да играем на криеница, броим до десет и всъщност на десет вече сме пораснали. И нещата не са същите.

Какво е посланието ви с този филм?

Да обичаме хората до нас и да им го показваме, да отделяме време. Понеже времето в последно време най-много нямаме и не намираме, а всъщност точно близките ни са тези, за които трябва да намерим най-много време и да им го отделим, докато можем все още.

Кога ще можем го видим?

Надяваме се през септември, най-късно октомври.

Как започнахте, какви награди сте печелили?

Започнах 2015 година с „Обичам те, татко“ – дебютният ми филм, който e сниман в България, София, и е за Eдиповия комплекс. Почти всичките ми филми са били на селекция в Short Film Corner в Кан, един от последните ми филми – „Пардон“, спечели златната лисица на фестивал в Индия, златна статуетка в Лас Вегас. Доста злато си спечели този филм, щастлива съм.

Като стана дума за злато, как бихте коментирали „Всичко навсякъде наведнъж“ - най-големият победител на тазгодишните награди „Оскар“ , който спечели почти всички награди в основните категории (в 7 от 11-те) и беше обявен за най-добър филм на годината, но и с много противоречиви мнения?

Аз съм в една сериозна подготовка по този проект от вече три месеца. Обикновено преди мой филм отказвам да гледам други филми. За да не заимстваш нещо, да не се влияеш от други режисьори, но съм си направила един дълъг списък с филми, които искам да гледам и той е в този списък.

Някой път има много добри филми, някой път не са нашите. Жанрът не ни е допаднал, историята – също, често не можем да се асоциираме с персонажа и съответно филмът не ни докосва, но пък докосва други хора. Например последният филм на Тео Ушев получи разнородни коментари. Аз съм голям фен на Тео Ушев. Смятаме, че положи основите на един нов жанр в българското кино и на мен този филм ми хареса, за разлика например от други колеги, но това е разнообразието в киното.

Какво е вашето послание към съгражданите?

Всички, които имат баби, звъннете им, купете им цветя, бонбони. Кажете им, че ги обичате. Усмихвайте се и бъдете по-добри. Това е основното.

Цялото интервю с Росица Траянова чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00