Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сия Папазова на 80: Много е хубаво да си жив на този свят! Да си жив и да те има!

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова, автор на книги, бивш драматург в театрите в Стара Загора и Варна, ярка творческа фигура в историята на Варненския драматичен театър, навърши 80 години. Десетки нейни приятели, представители на институции, на културни институти от целия град, отбелязаха щастливото събитие в двора на Общинския детски комплекс, където тя провежда занятията с учениците от ДЮТ "Златното ключе". Кметът на Варна Иван Портних й връчи златна реплика на един от експонатите на Варненското златно съкровище. 

"Много е хубаво да си жив на този свят", подчерта в интервю за предаването "Гравитация нула" Сия Папазова. С нея разговаря Даниела Стойнова, с която са приятелки и колеги от Общинския съвет във Варна - мандати 1991-1995 и 1995-1999 година.


Много или малко са 80 обиколки около Слънцето?

Много хубаво е да си жив на този свят. Да си жив и да те има! Като те има, ти носиш със себе си спомена за всички прекрасни хора, които са живели около теб. Аз си мисля, че съдбата нарочно е решила някои да стоим по-дълго на тази земя, за да помним нашите прекрасни колеги от варненския театър... Всичко това са едни натрупвания, едни пластове, които правят личността умна, знаеща, можеща, и ако прибавим и здраве, и можене - от това по-красиво, по-хубаво, няма!

Вярно ли е, че когато човек работи с млади хора, както Вие, винаги остава млад по дух? Те Ви дават сили непрекъснато да вървите напред. Може да се каже, че Вие сте отгледали един град актьори и режисьори.

Това се дължи на моето поколение. Ние сме едно много силно поколение! Много знаещи, можещи. На малкия ни пръст не могат да застанат следващите поколения. Ние имахме прекрасни учители в гимназията, прекрасни преподаватели в университетите, имаше страст по науката, по познанието... Едно масово устремяване към това да знаем, колкото може повече. Това правеше нашето поколение много нужно, много потребно. Сега аз тъгувам за младите хора, че те една стотна не знаят от това, което ние знаем...

Обаче сред тях има таланти. Имат ли характер обаче?

Талантливите хора извират непрекъснато. Особено талантливите българи, особено младите хора в областта на театъра! Под Варна са пластовете на Древния Рим, под тия пластове са пластовете на древния град-колония Одесос, под нас са театрите им, под нас е Театърът. И когато Аспарух е довел тук конницата, той като че ли я е довел в лоното - там, където се е правел театър. Може би това е причината ние, които живеем в този град, над тези артефакти, да имаме толкова млади, талантливи хора в областта на театъра! 

Каква е мечтата Ви за бъдещето?

Аз не съм мечтателна особа, не се разнежвам. По-скоро целеполагам. По-скоро строя планове за бъдещето. Аз продължавам да строя планове за бъдещето, защото бъдещето е нещо, което е в нас. 

А в личен план?

В личен план очаквам сватбите на моите внуци. Очаквам правнуците... Ние сме един род, едно потекло, което започва от Богориди, преди това - от Софроний Врачански, и аз искам да продължи да го има!

Какво е мотото на този Ваш род?

Да бъдем! Да ни има! Духовно! 

Цялото интервю със Сия Папазова може да чуете в прикачения звуков файл: 

По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20