Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

280 съмнително издадени удостоверения за търпимост в район "Приморски" за година

| обновено на 21.09.23 в 19:04

Незаконни практики при издаването на удостоверения за търпимост при строителството на сгради в морската столица, допуснати от бившия главен архитект Виктор Бузев, който беше дисциплинарно уволнен, са извършвани системно. Това оповести кметът на града Иван Портних на пресконференция.

Той посочи и два конкретни случая в районите "Аспарухово и "Владислав Варненчик". Новият главен архитект Стоян Петков каза, че е направил пълна проверка на издадените удостоверения и през последните месеци те са едва 12 , при над 300 при предшественика му. 

Показани бяха снимки, които доказват как на терен във "Владиславово", върху гола зелена поляна е изградена къща, въз основа на документ за търпимост.

Този документ доказва, че на поляната уж е имало сграда преди 2001 година, затова през 2022 г. там се появява нова къща. Този документ се издава, само ако в конкретния поземлен имот е имало постройка преди 2001 година. От сателитна снимка от 2016 година обаче ясно се вижда, че това категорично не отговаря на истината.

На този принцип само през миналата година в район „Приморски“ са издадени 280 удостоверения за търпимост. Ето така без документи и разрешения се появяват нови сгради, коментира кметът. 

Представена бе и друга ползвана до скоро порочна практика за заобикаляне на закона – кооперации тип „общежития“.

„Определени устройствени зони, съобразно действащите ПУП-ове, имат конкретно предназначение за вид обществено обслужващи сгради, или нежилищни сгради. Така във времето са се появявали т. нар. сгради със смесено предназначение, които по закон се водят нежилищни, затова отстоянията и правилата за застрояване са по-ограничени. Например– ако две сгради са със странична граница с височина 21 метра, отстоянието между двете сгради би следвало да е 14 метра. При същата сграда, но при заобикаляне на нормативите, и класифицирането й като сграда със смесено предназначение, отстоянието между двете сгради е 6 метра. Ето така се застрояват блокове с 6 м. разстояние помежду си, коментира главният архитект.

През последните години, се появяват и така наречените общежития, които би следвало да са към производствени предприятия или учебни центрове. При нито едно от тези „общежития“ обаче няма документ, който да докаже, че те са към учебен център или производствен център.
По този начин ОУП или ПУП-ове се прилагат погрешно и създават съсредоточаване на хора, които живеят на територии, които не са предвидени за жилищни нужди и нямат съответната социална инфраструктура и довеждаща такава по отношение на водоснабдяване, канализация, обясни арх. Стоян Петков. Той бе категоричен, че подобни практики категорично няма да бъдат толерирани. 


Чуйте още в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС през 2023 г.

Според предварителните данни за 2023 г., средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. По този показател България заема незавидната последна позиция в..

публикувано на 03.05.24 в 16:25
Изгрев във Варна

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд като на места се очакват по-значителни количества, както и гръмотевици.  В следобедните часове ще има и временни намаления на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Минимални температури между 8° и 13°, а максимални от 15° до 20°. За Варна минимална температура 12°, а..

публикувано на 03.05.24 в 15:29

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база. Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Автомагистрала

Промяна в движението по магистрала „Хемус”

Има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол” и „Правешки..

публикувано на 03.05.24 в 10:45

Оранжев и жълт код за гръмотевични бури в страната

Синоптичната обстановка ще се усложни. Над цялата страна ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС. 7 области в Западна и Южна България са с оранжев код за гръмотевични бури, жълт..

публикувано на 03.05.24 в 10:17