Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Изборният процес в България е една устойчива несигурност

Стоил Цицелков
Снимка: Юлияна Корнажева

Изборният процес в България е изключително объркан. Тази устойчива неяснота и несигурност точно как ще се гласува на изборите, и то дни преди те да се проведат, се отразява на качеството на тяхното провеждане, коментира в предаването "Позиция" Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия (ЦИК) и основател на "Обединение за честни избори" (ОЧИ). 

В България липсва доверието. Трябва ни фундаментална промяна на начина, по който излъчваме нашите представители, допълни Цицелков, като уточни, че от 34 години се опитваме да преборим тази тенденция, останала ни като наследство от тоталитарния модел. 

Според Стоил Цицелков ние сме изключително неподготвени като избиратели, а информационната кампания на ЦИК не е достатъчна. "Ако човек не гледа БНТ и не слуша БНР трудно ще стигне до тази кампания", каза още експертът. По думите му негативно на изборния процес се отразява и фактът, че ходим на избори прекалено често. "Ако не сменяхме постоянно начина, по който гласуваме толкова често, щеше да ни е по-лесно", категоричен е той. 

Отпадането на машините за гласуване за първия тур на местните избори е активно мероприятие, което е било предварително подготвено. Времето за неговата реализация беше избрано много добре, за да няма как институциите да реагират, каза още Цицелков. Според него проблемът с отпадането на машините показва, че когато става въпрос за избори, имаме изключително слаби институции, които се страхуват да поемат отговорност. 

Най-много невалидни бюлетини на местните избори има в по-малките и отдалечени населени места, където живее слабо образовано население с ниски доходи. В големите градове като Варна недействителните бюлетини са 3-4 процента, допълни Стоил Цицелков. "Обединение за честни избори" са създали карта, в която са посочени секциите с над 30 % невалидни бюлетини. "Излезе ли се извън големите градски центрове, там местата с невалидни бюлетини стават повече", посочи той. 

По думите на Цицелков, тези местни избори показаха на българския избирател, че не можем да продължаваме така занапред. "За политиците тези избори бяха една голяма проверка за това какво ще се случи на национално ниво - да видим дали сглобката ще продължи. В случая обаче ние, гражданите, за което поздравявам всички гласоподаватели, не пожелахме да се включим в тази игра, не се настроихме едни спрямо други, а излязохме и гласувахме всеки за когото би искал да гласува и отново възпроизведохме горе-долу същите мнозинства. Това показа на политиците, че при едни евентуални предсрочни парламентарни избори няма да има сериозно разместване", каза още Стоил Цицелков.

Той изрази надежда политиците да "престанат да се заиграват с избори и технологии, а да започнат да изпълняват тези пожелания, които гръмко ни предлагаха по време на кампанията". 

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05