Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончо Калудов - член на УС на НАЗ:

Да се отпуснат помощи на зърнопроизводителите заради последиците от войната

2
Дончо Калудов по време на протеста на 18 септември 2023 г.

Въвеждането на мито за украинското зърно, от което всички източни държави от ЕС са засегнати, е напълно основателно, смята Дончо Калудов, председател на една от големите кооперации в Добруджа, тази в балчишкото село Соколово, и представител на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която преди дни внесе декларация до управляващите с искане за спешни мерки за подпомагане на сектор зърнопроизводство.


Фактът, че в Германия стачкуват, е показателен, че нещо трябва да се промени, категоричен е той, и подчерта, че щом основният двигател на ЕС протестира, значи ние сме в доста по-окаяно състояние.

Зърнопроизводителите сме най-ощетените – първо от ковида, после и от украинското зърно, на практика сме оставени, докъдето издържим. Това ли е целта на основното производство на храни в Европа и в България?!, запита риторично земеделецът.


По думите му браншът втора година търпи загуби и трябва да бъде подпомогнат със субсидии по подобие на животновъди и зеленчукопроизводители, без да влиза в конфликт с останалите сектори в земеделието.  


„Искаме да можем да работим нормално, да си продаваме зърното на нормални цени,  но ако продължаваме така, няма да издържим“, заяви Калудов, че по първата точка в декларацията - за държавна помощ заради войната в Украйна, няма да отстъпят.


Кооперация „Сокол“ – с. Соколово, по подобие на други в региона, също не е реализирала продукцията си и не може да каже на този етап каква ще е рентата за тази стопанска година.

Припомняме, че на 18 септември 2023 г. десетки земеделци с техника блокираха за час кръговото кръстовище на изхода на Балчик. В земеделския протест тогава се включиха представители на всичките 20 организации за разлика от сега, когато недоволните зърнопроизводители възнамеряват да организират блокади, ако не бъдат защитени интересите им.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10