Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият анализатор Иван Стойков:

Кредитният пазар все още не е прегрял

Иван Стойков


Българската народна банка обмисля охлаждане на жилищното кредитиране. Причината е, че търговските банки отпускали твърде лесно заеми, показва последният анализ. 

Кредитният пазар у нас все още не е прегрял, коментира в интервю за Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков. 

След като стана ясно, че БНБ обмисля да затегне жилищното кредитиране, имаше ли реакция на банките, избързаха ли да изпреварят ограниченията, отпускайки повече кредити или това предстои?

По-скоро предстои да видим, защото в момента говорим за идеи и някакви предложения. Обмисля се подход за малко охлаждане на кредитирането.

Подобни ограничения БНБ въведе през 2005 година. Те бяха обявени два месеца преди реалното им въвеждане. Резултатът беше 30% пункта ръст на отпуснатите кредити. Възможно ли е да се повтори?

Ситуацията сега е доста по-различна от онези времена. Днес банковата система е по-добре капитализирана, много по-ликвидна. Може да е поеме една идея по-висок риск от това, което беше през онези години. Онзи бум на кредитиране, който в периода на финансовата криза през 2007-2008 година, когато започна, се отрази с много голям обем необслужвани кредити, ликвидни проблеми на банките и т.н. Сега това не би трябвало да се случи. Ако има някакво повторение на тогавашния сценарий, той няма да е толкова изразен.

Ниските лихви и облекченият режим на кредитиране ли са причина за главоломните цени на кв.м. жилищна площ?

И двете. Лихвените условия в момента по ипотечни и потребителски кредити са на такива нива, че доста голяма част от българите могат да си позволят такъв кредит.

Какъв е средният лихвен процент по ипотечните кредити у нас?

Средната лихва по един новоотпуснат ипотечен кредит се движи около 2.5 – 2.6 %. При договаряне може да се постигнат и по-ниски лихви, но се отпускат кредити и при по-високи нива – около 3%.

Да сравним със средната лихва по ипотечен кредит в другите европейски държави?

В Румъния лихвените нива са два пъти по-високи, отколкото в България. В Германия и Франция лихвите са с един-два пункта по-високи. 

При въвеждането на еврото да очакваме ли, че лихвените проценти у нас ще станат колкото в Германия и Франция?

Ако се запази сеташното лихвообразуване, не би трябвало да има кой знае какви промени в лихвените нива. Ако се премине на лихвообразуване, базирано на ЮРИБОР, можем да очакване с пунк-пункт и половина по-високи нива от тези, които са в момента.

Затягането на жилищното кредитиране ще доведе ли до охлаждане на имотния пазар?

Мерките не са ни известни още. Възможно е БНБ да изиска от банките да финансират при по-нисък процент самоучастие на кредитополучателите. Например да не е 80-85 %, а да е 70 или по-нисък процент. Възможно е банките да изискват доста по-високи доходи от своите клиенти. Така ще се намали броят на хората, които могат да си позволят кредит. Кредитирането най-вероятно няма да спре, ще е с малко по-бавни темпове в сравнение с миналогодишния ръст от 20 % . Ако в момента няма прегряване на кредитния пазар, то можем да кажем, че е доста горещ.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEP. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20