Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна отново е домакин на конкурса за детски песни „Златни искри“

| обновено на 16.10.24 в 12:45

И тази година Варна отново ще стане сцена за вдъхновение на млади музикални таланти от Европа с провеждането на 12-ото издание на Европейския конкурс за детски песни „Златни искри“. Този вече утвърден форум е посветен на оригиналните детски песни, създадени от професионални автори. Той предоставя възможност на композитори и текстописци от цяла Европа да споделят своите творчески послания с детската публика. Наградният фонд на конкурса е 11 200 лева за авторите на музика, с допълнителни отличия за най-добър аранжимент и текст на песен.

Началото на "Златни искри" е положено преди 12 години по идея на продуцента Доно Цветков, който си поставя за цел да създаде форум, където композитори от различни европейски държави да обменят своя музикален поглед към света на децата. Участието в конкурса обаче не е просто творческа надпревара – то е истинско предизвикателство за авторите и изпълнителите, които трябва да вдъхнат живот на всяка песен и да я представят пред професионално жури.

През годините във Варна са представени песни от 25 държави, сред които творби на популярни български и европейски композитори. Много от участниците в „Златни искри“ – автори и изпълнители с изяви на тази сцена, дори достигат до финалите на престижни международни формати, включително детската „Евровизия“.

Признанието за конкурса не закъснява – Фондация „Откритие“ получава наградата „ПроКултура“ от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) за приноса си към популяризирането на културния достъп за младите хора.


Тази година жребий за конкурса за авторска музика ще бъде изтеглен на 18 октомври от 19.00 часа в концерт от български песни за деца, а самите песни ще бъдат представени и в ефира на БНР-Радио Варна на 20 октомври. Съпътстващият конкурс - за млади попизпълнители, на които те ще изпълнят песни по избор и авторски песни, ще e седмица по-късно. Очаква се тазгодишното издание да представи още нови обичани от децата песни, а организаторите се стремят да го развиват и обогатяват, осигурявайки платформа за изява на новото поколение творци и изпълнители.

Организатор на събитието е фондация „Откритие“, с подкрепа на Министерството на културата на Република България, сдружението за защита на авторски права „Музикаутор“, БНР - Радио Варна, фонд „Култура“ на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласувайте за своята любима песен в XII Европейски конкурс за детска песен "ЗЛАТНИ ИСКРИ'2024"

Бъдете на вълните на Радио Варна тази неделя, 20 октомври , във времето от 10.00 до 12.00 часа. Слушайте предаването за българска музика "Може би "Да" с автор и водещ Доно Цветков. Не пропускайте първото излъчване на българските песни от XII Европейски конкурс за детска песен "ЗЛАТНИ ИСКРИ'2024". Гласувайте за своята любима песен!..

публикувано на 19.10.24 в 12:14

Национален музикален конкурс за млади изпълнители „Като лъвовете“

18, 19 и 20 октомври, Концертно студио на Радио Варна Националният музикален конкурс ,,Като лъвовете'' 2024 ще се проведе в Концертната зала на Радио Варна. Организаторите споделят, че до момента музикалната надпревара се радва на голям интерес и заявилите участници са от повече от 20 града на България. Конкурсът ще приключи с Гала..

обновено на 16.10.24 в 12:47

Благотворително събитие - "Камино – пътят на мечтите!" организират дами от Зонта клуб Варна

22 октомври, вторник, Арт салона на Радио Варна, от 18.30 часа Вход дарение - 20 лв. „Камино означава път… Но не какъв да е път, а път осеян с мечти, спомени, срещи, понякога раздели; път, по който вървиш сам, докато съпреживяваш нечия съдба и своята, разбира се… Камино е път, който ти показва забравени твои части, но и части,..

публикувано на 16.10.24 в 12:20

Радио Варна е домакин на две изложба от Есенен салон на изкуствата 2024

За поредна година Радио Варна ще бъде домакин на част от събитията от Есенния салон на изкуствата 2024 . Представените автори са: Златка Божилова, Анна Лавреха и Ирина Понамарчук 12-ти октомври, 17:00 ч. - Трио Xperiment, Seaweeds, Само за малко, Dave Martin Acoustic сцена "Раковина" 14 - 25-ти октомври - Изложба "Красотата..

публикувано на 16.10.24 в 11:46

Изложба по повод 50 години Кино-Фото клуб Варна

14 октомври, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Кино-Фотоклуб ВАРНА отбелязва 50 години дейност със сборна изложба на свои членове. Вход свободен!

обновено на 11.10.24 в 16:07

"Варна, морето и още нещо" - изложба живопис на Василий Похомов

15 октомври, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа Василий Похомов представя изложбата "Варна ,морето и още нещо" Василий Филипов - Похомов е  роден 1969 г. в гр. Варна. З авършва Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура Варна.  През 1998 г. се дипломира със специалност графика при Радко Спасов и проф. Христо Нейков във ВТУ..

публикувано на 29.09.24 в 23:14
Голям арт салон

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и една концертна зала /звукозаписно студио/. Планирайте вашето събитие в Радио Варна и ние ще окажем нашата организационна подкрепа. Ще се радваме..

публикувано на 25.08.23 в 17:24