На 25 март се чества Благовещение. Всяка година този християнски празник се пада в един и същи ден. Библейското поверие гласи, че при оповестяване на благата вест от Св. арх. Гавриил на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди син, долетели кукувици и лястовици, за да известят за идващата пролет.
Света Богородица е закрилница на майките и това е причината празникът да се чества от тях. Благовец или Благовещение е известен още като "половин Великден".
Празникът е по време на Великия пост, който изключва пищните трапези. На този ден църквата разрешава консумацията на риба, растителна мазнина и вино. Постна, но същевременно богата трябва да е празничната трапеза. На нея задължително присъства обредна питка и риба. Приготвя се и лучник, както и каша от прясна коприва, лучена салата с джоджен и магданоз.
Какъвто е Благовец, такава ще е и годината! На този ден в църквата се носи стрък босилек, който се освещава и се връща обратно у дома. На Благовец се засажда босилек в саксия, за да пази дома. На празника трябва да се стане рано, за да е богата годината. Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предназначено за домашния дух, който покровителства къщата. На празничната трапеза трябва да се събере целият род. Приготвената питка се маже с мед и с нея се черпят съседи и близки. Празникът се посреща с чисти домове и дворове, а боклукът се пали, за да се изгорят и болестите. На празника не се върши никаква домакинска работа.
Друга традиция, свързана с този християнски празник, е пробиването на ушите на момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли заради кръжащия над тях архангел Гавраил. На този "благ ден" домакинте не трябва плетат и шият. Поверието гласи, че на този ден всяка отрова губи силата си. Лоша поличба е, ако някой види щъркел, който не лети, а лежи или ходи. Дръвчета, засадени на този ден, раждат много сладки плодове. Хубавото време на празника вещае плодородна година. Паленето на огньове е друга традиция заради вярванията в пречистващата сила на огъня. Децата и младежите прескачат запалените огньове за здраве. От този ден и времето започва да се затопля – змиите и гущерите излизат от леговищата. Според традицията се палят парцали от конопено платно, за да се прогонят гущерите и змиите. Друг обичай е паленето на оборски тор във всички ъгли на двора. Той се изпълнява рано сутрин. Вярването е, че по този начин могат да се прогонят влечугите от двора.
Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,. От 31 март до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...
Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи. Във Варна най-младият носител на Мишлен..
През последните няколко години солните стаи навлязоха масово в големите хотели и СПА курорти. Модата се пренесе и в учебните заведения. В солната стая се разпрашават фини частици фармацевтична алпийска нейодирана сол с помощта на специализирана медицинска апаратура. Смята се, че това помага при белодробни заболявания, кожни и неврологични..
Фондация „Кор Кароли“ отправя покана към всички, запалени по морето и ветроходството, да се присъединят като доброволци. Срещата с желаещите ще се състои днес от 18:00 часа в Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ на Морска гара Варна. Като организатор на най-дългото и масово ветроходно състезание по българското Черноморие – регатата „Кор..
От тази година 15 на сто от приема „държавна поръчка“ в направленията Администрация и управление и Икономика в българските ВУЗ-ове ще бъде с матура по математика. Догодина – 50%. Това обяви преди дни (във втората половина на месец март) министърът на образованието Красимир Вълчев. От ведомството обмислят това да бъде приложено и за..
Звездите на Мишлен се смятат за отличителен белег на изискани ястия от най-добрите готвачи в света. Не са лесни за получаване и се дават на най-добрите ресторанти. Само на 26 години, но вече с Мишлен звезда е Карлос Касияс. Братовчед на известния испански вратар от близкото минало Икер Касияс, Карлос се изявява на полето на кулинарията..
Смартфоните се превърнаха в неразделна част от ежедневието ни, а тяхното развитие носи със себе си иновации, които улесняват и подобряват начина ни на живот. Когато избираме ново устройство, е важно да знаем кои функции правят разликата между обикновен модел и надежден смартфон, който ще ни служи дълго време. Мощен процесор и висока..