Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик започна реконструкция на жп отсечка

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик бе даден старт на реконструкцията на железопътната отсечка Септември-Пазарджик. Това е първата позиция на проекта "Модернизация на железопътния участък Септември-Пловдив“, като част от трансевропейската железопътна мрежа.

Стойността на обекта е 75 милиона лева, като строителните работи ще обхванат 35 км разгъната дължина. Проектът предвижда изграждането на нови коловози, пешеходни подлези с асансьори и нов железопътен надлез в Ковачево. Предвиждат се още нови перони в отсечката и щумозащитни огради. Ремонтирането трасе ще позволява скорости до 160 км в час. Идеята е да развиваме  железопътния транспорт като основен вид транспорт в България, каза след церемонията по "първа копка“ заместник-министърът на транспорта Петър Киров:

Осигурихме средствата, които са необходими за подготовка на железопътните проекти за следващия програмен период. Тази седмица е факт вече и решение на Министерския съвет, с което на Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще бъде предоставен необходимият радиочестотен спектър. Това са все последователни стъпки, насочени към развитието на железопътния транспорт, като един стратегически приоритет за България.

Предстои и модернизация на пътническите и товарните влакове. За този година са предвидени 30 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!