Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пледоарии на адвокатите премина днешното заседание по делото срещу 13-те имами

| обновено на 05.03.14 в 17:10
Снимка: БГНЕС

Заместник районният мюфтия на Пазарджик Али Ходжа получи предупредителен протокол, заради закана за саморазправа с журналист, отразяващ делото за радикален ислям. Днешното заседание премина с изслушване на пледоариите на адвокатите на подсъдимите имами. Защитата твърди, че обвинението по делото е изфабрикувано от ДАНС, а основната съдебна експертиза е изготвена от доверения на тайните служби експерт - Александър Шунин.

Според адвокат Васил Василев вещото лице Александър Шунин е работил с иззетите от ДАНС компютърни файлове, преди те да са били снети като доказателства по делото. Заключението, че селафизмът е антидемократичен, е некомпетентно и тенденциозно. Прокуратурата обявява за недемократично това, което е неевропейско, и отрича всичко, което е различно  от светския характер на съответната държава, каза адвокат Васил Василев, като в случая се визираха и бурките.

Службите сеят с това дело религиозна омраза, твърдят обвинените имами, а адвокат Емил Велинов каза: За мен най-големият проблем по делото е, че този обвинителен акт е в внесен в съда, защото няма извършено никакво престъпление. Това е най-големият проблем.

Що се отнася до съдебните експертизи: Те са изготвени тенденциозно, за да угодят на някого. Не мога да кажа сега - това са прокуратурата, ДАНС, общество, интереси, не знам, аз съм адвокат човек, нямам нищо общо с политика. Трябва да питаме прокуратурата и ДАНС.

Според заместник районния мюфтия на Пазарджик Али Ходжа делото е скалъпено с цел да насажда религиозна омраза:

Стигнахме ли до Пловдив - стигнахме. Утре не знам докъде ще стигнем, но тогава ние няма да сме виновни, това го разберете. Ние сме религиозни хора, не се борим против която и да е религия. Ние си искаме правата.

И днес имамът на Пазарджишката джамия Ахмед Ахмед отказа да стане при влизането на съдия Ивета Парпулова:

Защо вие мислите, че това е антидемократично? Вие нали сте демократични? Защо не позволите да живеем Исляма, ние както искаме, така да го живеем? Щом демокрацията позволява да се изживее ислямската религия, оставете да го живеем. Мюсюлманинът става единствено пред Аллах. Щом живея в България и България ми е дала права, тези права да изповядвам ислямската религия. Ако не ми давате тези права да изповядвам ислямската религия, кажете.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 7-и март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!