Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е заключителното заседание на делото срещу 13-те имами в Пазарджик

| обновено на 17.03.14 в 12:06
Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд върви заключителното заседание по делото срешу 13-те имами, обвинени в антидържавна дейност и членство в ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями". 

Пред сградата на съда има представители на ВМРО. Районът е озвучен от патриотични песни. Те са тук, за да кажат "не" на ислямизацията в България. 

Днешното заседание започна с правото на лична защита на 13-те мюсюлмански духовници. Всички те заявяват пред съдебния състав, че са невинни и настояват за справедливост. Процесът е срамен сценарий на прокуратурата и на ДАНС, това е един политически сценарий, едно грубо вмешателство в религията ни, каза районният мюфтия за Смолян и София Али Хайраддин. Ако има вина, това е вина за вменяване на престъпление и то на най-видните, на най-обичаните и на най-образованите мюсюлмански духовници, каза още Хайраддин и призова в съдебната зала да бъде потърсена отговорност на подбудителите на този процес, които имат една-единствена цел - да сеят религиозна омраза.

Трябва да се търси отговорност от този, който е предизвикал този шум - министъра на вътрешните работи, шефа на ДАНС, хора от прокуратурата. Те знаят кой е основният подбудител и задължително на такива хора трябва да им се потърси отговорност, защото тука става въпрос за противопоставяне на религиозните общности и за дейност, която е срещу националната сигурност.

Делото продължава. Днес е малко вероятно да се стигне до присъди.

Прокуратурата поиска ефективна присъда за Ахмед Муса Ахмед и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими обвинението поиска глоби от 1000 до 5000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!