Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда ще бъдат обявени присъдите по делото за проповядване на радикален ислям в Пазардик

Снимка: БГНЕС

Делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидържавна идеология и членство в ислямистката организация Ал Уаиф Ал Ислями, приключи. Присъдите ще бъдат обявени в сряда.  На днешното заключително заседание подсъдимите обявиха, че са невинни жертви на сценарий на ДАНС и прокуратурата и поискаха организаторите му да поемат отговорността за това.

В защитната си реч районният мюфтия на Смолян и София Али Хайредин заяви, че процесът е политически с цел печелене на електорат и поръчителите му трябва да носят отговорност.

Министърът на вътрешните работи, там са шефът на ДАНС, там са хора от Прокуратурата. Те знаят кой е основният. Имате дължностите. Вие открийте имената и конкретните поръчители. Това е една политическа игра в рамките на един дълъг период, от която игра политиците на днешното време противопоставят общностите, за да повдигат духа на своя електорат. Големият проблем е, че се насажда страх и омраза.

Прокурор Нели Попова заяви, че никой по никакъв начин не е влияел на държавното обвинение и че това е процес не срещу мюсюлманите в България, а срещу 13 души, които организирано са пропагандирали налагането на шериата в България. Има доказателства, че обвинените са част от "Ал Уаиф Ал Ислями" с пропаганден план за ислямизирането на страната, който е открит в дома на имама на Сърница Саит Муутлу, каза прокурор Нели Попова, и отново поиска осъдителни присъди за 13-те имами.

Пред сградата на съда днес бяха представители на ВМРО с Ангел Джамбазки, който каза:

Този процес е важен за държавата и държавността, защото е процес срещу ислямизацията на циганските махали, процес срещу разделението на обществото, процес срещу опитите на ДПС да отделя хората на едни и на други. За това отново сме тук, за да чуем решенията на съда.

В сряда, в 14.00 часа съдя Ивета Парпулова ще обяви виновни или невинни са обвинените имами. От полицията потвърдиха, че ще има засилено полицейско присъствие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!