Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик: 13-те имами са виновни за разпространение на радикален ислям

| обновено на 19.03.14 в 15:19
Окръжният съд в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд на Пазарджик призна 13-те имами за виновни за разпространение на радикален ислям. Единствената ефективна присъда обаче е за религиозния водач от ромския квартал на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той е осъден на една година затвор и глоба от 5 хиляди лева заради насаждането на религиозна омраза в проповядването на антидържавна идеология и участие в нелегалната ислямистка организация "Ал уакф ал ислями". Ахмед вече има условна присъда за престъпление срещу републиката, чийто изпитателен срок е изтекъл в периода на обвинението, затова той ще трябва да излежи още три години затвор при първоначален строг режим. 

Соченият за ръководител на българската клетка на ислямистката организация, имамът на Сърница Саид Мутлу, и районният мюфтия на Пазарджик Абдула Салих получават условни присъди. Саид Мутлу една година при изпитателен срок три години и 3 хиляди лева глоба, а Абдула Салих 10 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и 3 хиляди лева глоба. В хода на делото прокуратурата се отказа от обвиненията срещу насаждане на религиозна омраза, но останаха обвиненията за членство в "Ал уакф ал ислями" и антидържавна пропаганда. 

Останалите десет имами получават административни наказания - глоби по две хиляди лева. Заместник районният мюфтия на Пазарджик Али Ходжа ще трябва да плати 3 хиляди лева. 

Съобщава се, че в пазарджишкия ромски квартал "Изток" е възникнало напрежение след обявяването на присъдите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!