Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Пазарджик отмени увеличение на заплатите на местните общински съветници

Снимка: Архив

Административният съд в Пазарджик отмени решението за увеличение на заплатите на общинските съветници заради неспазени административни процедури. Преди месец местният парламент с болшинство гласува месечните възнаграждения да се увеличат от 360 лева на 557 лева.

Според прокуратурата, преди да пристъпят към увеличение на възнагражденията си, съветниците е трябвало да публикуват в интернет промяната на Правилника за работата на общинския съвет. Освен това липсват и мотиви кое точно налага самото увеличение.

Решението на Административния съд предизвика недоволството на пазарджишките общинари, тъй като според последните промени  в Закона за местното самоуправление и местната администрация общият размер на месечните възнаграждения на общинските съветници не може да надхвърля 70 процента от това на председателя на градския парламент, а в случая оспореното увеличение е за 40%.

По-голямата част от съветниците са категорични, че след отстраняване на пропуските, отново ще преразгледат трудовете си възнаграждения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!