Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русана Куманова, автор на рубриката "Пловдив помни"

От хотел “Молле” не е останало нищо, освен сградата, която днес е само страж на спомена за някогашен блясък и няколко любовни истории свързани с него.

Като дете бях слушала разкази за моята пра – пра баба Смарайда – изключителна домакиня, макар и напълно сляпа, от която освен чифт златни обици и няколко пожълтели снимки, ни е останала и тайната рецепта за бяло сладко, но това е една друга история. Тази моя далечна роднина имала красива племенница, по която въздишал половината град. Не устоял на чара й и Димитър Молле, но за разлика от всички други той знаел как да спечелил ръката й – дали с чар, дали с пари или с обещания за безкрайни танцови забави - остава да гадаем.

Докато Димитър Молле се борел за сърцето на любимата си, на пловдивската гара, в една зимна нощ, слязъл японецът Маеда. Причините за пристигането му остават неизвестни. Вървейки по тъмните улици на града той търсел къде да пренощува. Попаднал на главната улица и веднага бил привлечен от светлината и веселата глъчка, струящи от елегантната сграда на хотел “Молле”. Няколко компании от пловдивската бохема, събрали се уж да коментират новоизлязла книга или последната изложба в Градската галерия, избухвали в задружен смях от анекдотите на умел шегаджия. В хотела било топло и уютно. Странникът от Япония веднага бил обилно почерпен с ароматно тракийско вино. Дошло време да затварят и тогава един господин от шумната компания – доколкото ни е известно фамилията му била Макрелов, поканил японеца да пренощува в дома му. Там, господин Маеда се запознал със Сийка - сестрата на домакина. От този миг нататък се разгоряла такава любов, че целият град заговорил за нея.

Много скоро госпожица Макрелова станала госпожа Маеда. Двамата заминали за Япония, като от време на време идвали в Пловдив и предизвиквали голямо вълнение сред любопитните пловдивчани, които разказвали какви ли не истории за чудатата двойка и не спирали да се инетресуват как живеят в тази далечна страна – Япония. Говорило се, че Маеда имал императорска кръв – бил роднина с Хирохито. Разказват, че прочутото за времето гостуване на хор „Бодра смяна” в Япония и ред други културни събития са се случили благдарение на господин Маеда, който е бил част от медийната империя, включваща авторитетният вестник „Асахи Шимбун”.

Маеда дошъл в любимия Пловдив отновно, но този път бил сам. Дошъл, за да вземе шепа пръс за гроба на съпругата си. Сийка останала завинаги в земята на Япония.
Минали години и японецът стъпил отново на пловдивската гара, това е и последният път, в който той идва в града на тепетата. Този път причините за пристигането му били повече от ясни. Маеда дошъл при близките на Сийка, за да поиска разрешение и благословия за встъпването му в брак повторно.

Японецът никога не забравил България. Не забравил града, донесъл му истинска любов и толкова щастие. Не забравил хотела, който го приютил и стоплил. Не забравил своята Сийка. Децата на Маеда от неговата пловдивчанка – син и две дъщери, били с български черти и говорили български, въпреки че никога не са идвали в България.

Съдбата била по-благосклонна към албанеца Димитър Молле, който също отвел любимата жена в родното си място – Корча. Там те се оженили и посрещнали старините си.

А аз, аз все се ослушвам дали тази моя далечна родственица, не ми е оставила някакво наследство в Албания. Дали хотел “Молле” не ни чака там с широко отворените си врати.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27