Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Терзийска, автор на рубриката "Културен маратон"

Здравейте, аз съм Петя Терзийска, а вие сте с втората част на рубриката „Културен маратон”. Днес ще Ви представя едно мистериозно място в сърцето на Родопите – Белинташ.
За да се докоснете до една от най-големите загадки на България, първо посетете село Мостово. То е разположено в родопския рид Добростан, на 27 км. от Асеновград. Селото се намира в средата на квадрат от четири свещени места – Караджов камък, Кръстова гора, Юрта и Белинташ.

Белинташ често е наричан „българският Стоунхендж”. В превод от древните тюркски езици името му може да се тълкува като „камък на познанието”. Според други теории името Белинташ идва от „бял, добър камък”, а трети го определят като „камък на войната” заради войната за главното светилище на бог Сабазий в Родопите.

Скалите на Белинташ са резултат от изригването на вулкан, чийто кратер е застиналият връх Караджов камък. Скалният масив е дълъг почти 850 м. и широк между 20 и 40 м. в различните зони. Надморската височина е 1225 м. По силно ерозирали каменни стълби се достига до горната площадка на скалата, където са издълбани кръгли отвори, улеи и стъпала, които според изследователите образуват карта на звездното небе.

Съществуват няколко легенди за това мистериозно място. Първата от тях твърди, че по време на потопа каменната грамада Белинташ е приютила от страшните вълни Ноевия ковчег. На скалата ясно личат халките, за които са били привързани въжетата на кораба.
Друга хипотеза твърди, че преди милиони години на това място са кацали същества от развита космическа цивилизация. Странните знаци, издълбани в скалата се определят като звездна координатна мрежа, а най-смелите предположения твърдят, че на това място извънземните са ръководели развитието на живота на Земята.

Разположението на масива Белинташ го прави естествена астрономическа обсерватория - по време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва над Караджов камък. В самото начало на Белинташ върху скала са издълбани знаци, приличащи на указател. Наложени на съвременната карта, те маркират точно копмплекса от светилища в тази част от Родопите – Долнослав, Драганица, Белинташ, Караджов камък и Кръсова гора.
Освен загадки, местността предлага и възможност за разходки, а пред очите Ви се разкриват невероятни гледки. Посетете Белинташ, за да почувствате мистерията и да се заредите с нови усещания.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27