Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислав Янкулов, автор на рубриката "Бляскавата страна на спорта"

Здравейте, уважаеми слушатели! Ето, че отново сме заедно в ефира на радио „Пловдив”.

Днес съм ви подготвил нещо също толкова актуално за летните дни и то е свързано по някакъв странен начин със Световното първенство по лека атлетика в Москва. Е, няма да си говорим за рекорди, медали или различни успехи на състезателите, а ще разгледаме някои от най-странните случки около спортисти по света.

Излишно е да ги подреждаме в някаква класация, защото всеки факт е по своему достатъчно уникален и дори невъзможен.

Едва ли има човек на планетата, който все още да не знае кой е Юсаин Болт! Всички вече сме запознати с качествата на един от най-великите атлети раждал се някога. Редица учени преди време се изредиха казвайки, че „физиката е враг на хора с неговите габарити и че рекордите, които подобри, е невъзможно да бъдат подобрени от човек с неговата височина”. Е, изглежда, че още една научна теза и граница е пречупена на две, защото почти не остана рекорд в бягането, който ямаецът да не е покорил. И все пак това не е фактът, с който исках да ви запозная! При раждането си лекарите в болницата на Юсаин казват на майка му, че детето ѝ страда от рядко заболяване на гръбначния стълб, което е довело до скъсяване на единия от двата му крака с един сантиметър спрямо другия. Ето, че съдбата си знае работата и въпреки всичко превръща едно момче с дефект в един от най-великите спортисти на всички времена използвайки именно краката си.
Тенисистът Роджър Федерер е известен в своите среди, като един от най-добрите тенисисти хващали някога ракета. Мнозина го определят и като един от най-атрактивните за гледане, защото финесът, с който се движи по корта и отиграва някои от най-трудните топки, е достоен да бъде заснет на филмова лента. Швейцарецът има богата витрина с купи и медали, но нито един от тях не е от шах-мат. Защо шах-мат ли? Причината, поради която го споменавам е, че малкият Роджър е бил луд по тази интелектуална игра и дори е имал амбицията да се занимава на по-високо ниво с този спорт. Хората, с които тогава е играл, дори казват, че той наистина е притежавал талант, но по необяснима причина никак не е умеел да губи.

Най-често той се е изправял срещу баща си и когато загубел дадена партия не е успявал да сдържи гнева си и част от фигурите политали в стената. Именно гневът, който пораждал иначе спокойната игра, е причината Федерер-старши да преквалифицира сина си към по-физически активен спорт, за да може днес да се наслаждаваме на емоционалната игра на един от най-добрите тенисисти на XXI век.

В Щатите има един спорт, който така и не може да придобие голяма популярност по нашите ширини и той се казва американски футбол. Естествено, че в САЩ го наричат просто футбол, а така нареченият европейски са го кръстили сокър. Та тази история е доста иронична и е свързана със състезателя по американски футбол Мат Хаселбек. Той не е толкова известен с качествата си на атлет, а по-скоро с един проблем с природата, който го преследвал на игрището.

Г-н Хаселбек не просто бива ударен от гръмотевица по време на един от своите мачове, а дори оцелява, за да разказва историята си по-късно. Изглежда явно не я е разказвал много добре, защото няколко години след инцидента отново бива ударен от гръм и на пук на погребалните агенции оцелява отново. Иронията тук е, че и съпругата му също бива преследвана от тази лоша поличба, но за сега той я води с един удар от гръмотевица повече. Запитани, метеоролозите казват, че шансът човек да бъде ударен от светкавица по време на буря е 1 към 6250, което прави семейство Хаселбек едни доста странни късметлии.

Това бе днешната част от „Бляскавата страна на спорта”, само за да ви докажем, че в там не всичко е прожектори и награди. Това е от мен Десислав Янкулов, а сега е време за поредната доза хубава музика. До скоро!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27