Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"

Здравейте, аз съм Таня Михайлова, а вие слушате рубриката "Напълно непознати". Ето ги и новите шест предложения за тази седмица. Започваме с нещо по-светско:

1. Грегоар Делакур, занимавал се дълго време с реклама, започва кариерата си с опита да напише по-дълго изречение от "Без вода кожата повяхва". По ирония на съдбата, този опит му носи невероятен успех и се превръща в новата звезда на френската литература. Отскоро бива спряган с холивудската актриса Скарлет Йохансон, подала съдебен иск по повод новата му творба, а именно романът "Какво поглеждаш най-напред". Чрез четивото Грегоар попада в списъка на десетте най-четени автори във Франция. Какво толкова агресира "Момичето с перлената обица" (Скарлет играе главна роля в този филм ), за да съди Делакур? В самият роман, главният герой е автомонтьор, като една вечер на вратата му почуква момиче, което сякаш без да иска, е оприличено със Скарлет Йохансон. Ала в действителност се оказва, че е само нейна двойничка. Как се развива историята, може да разберете само ако прочетете книгата! - Издава "Факел Експрес" в 238 страници, меки корици.

А относно съдилищата... кого можем да виним, че литературата е богатство, но и просто бягство от реалността?

Ако още не сте се освободили от работа и жадувате за морето, спокойно можете да разсеете всякакви мисли за него със следващия роман:

2. Издателство "Колибри" предлага романа на Стефан Цвайг, "Мария Стюарт", крайно заинтригуващо съчетание от биографични факти и художествена фикция. В Британския музей авторът попада на доклад за екзекуцията на Мария Стюарт, който го вдъхновява да напише шедьовъра си. Самата Мария Стюарт е реална историческа личност от елизабетинската епоха, като имено Елизабет Първа я осъжда на 20 години затвор, след което отсича главата й. Дали смъртта й е била оправдана или участието в убийството на мъжът й е било лъже-факт, все въпроси, които са отключили подсъзнанието на автора, подтикнали го да разбули мистерията. Историята е 376 страници, меки корици.

Ако знаете къде да намерите два еднакви чорапа в гардероба си или иначе казано - обичате да разплитате мистерии, следващият трилър е точно по ваш вкус!

3. Джефри Дивър, роден в Чикаго, изучава право и журналистика, което е и първопричината да започне писането на трилъри. Един от последните му шедьоври "Професионалистите" издава "Ера" в близо 400 страници, меки корици.
В книгата става въпрос за американски гражданин, застрелян на Бахамите. Сложността на изстрела подсказва, че той е направен от професионалист. Единствената обаче, която знае истината за нападателят е заместник-прокурорът. Тя търси помощ от изследовател и именно тогава разследването се обръща срещу умен противник, противник, който вече преследва и самия детектив.

4. "Тайната на Торинската плащаница" е заглавието на следващата книга, която искам да ви представя. Около 400 страници, меки корици, издава и разпространява "Софт Прес". На български език книгата излиза и в електронен вариант.

Един от най-спорните религиозни въпроси засяга авторът Сам Крайстър, а именно как се е появил ликът върху свещената плащаница. Той ни предлага нов и разтърсващ сюжет, основаващ се на научни разкрития и реални исторически факти. Определено един от най-добрите исторически трилъри, излизали в последно време.

И сега, за цвят, нещо малко по-екзотично, към което сезонът предразполага:

5. " Пътешествия в митичното минало" се казва книгата на известният изследовател на древността Зекария Сичин. Той има рядката способност да чете и превежда шумерски и други древни текстове, което подсказва афинитета му към по-митичните теми.
В книгата си той за първи път разкрива за съществуването на тайна камера в Голямата пирамида на платото Гиза и това как опитите, които прави за тяхното разбулване едва не му струват живота. Редица от изложени хипотези, следствие на личния му опит и изследвания, които откриват за нас намесата на Божествения архитект при строителството на Стоунхендж и на различни места в Южна Америка. Ако се интересувате от загадки и техните отговори, няма как да не оцените съдържанието на тази книга
Издава и разпространява "Бард", 272 страници, меки корици.

6. В момента издателство "Сиела" пуска на пазара "Последният сефарад", който е вторият роман от пенталогията "Империята" на Беязът Акман - младият турчин, който изследва османската и турска следа в творчеството на Шекспир и Дефо, а също така е удостоен и с писателската награда "Яшар Наби" за сборник с разкази.

Една история, чакала пет века да бъде разказана. Тя разкрива тайните за султан Баязид, пазени с векове, както и истината за близостта между исляма и Запада, за братството между религиите.

Действието се развива края на 15-ти век в Испания. Книгата е с меки корици, 454 страници и е подходяща за тези от вас, които търсят екшън приключение.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27