Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Димитрова, автор на интервю с Илия Маринчешки, доброволец към фондацията „Голям брат, голяма сестра”

Историята на едно общуване, която тръгва като на шега, а става професия- това е историята на Илия Маринчешки- психолог, който работи в Центъра за обществена подкрепа в Карлово. Днес професионалната му практика го среща с деца и семейства, които имат нужда от консултация. Но още преди дипломата на специалист – Илия се учи да разбира различните, да разговаря с тях и дори да им бъде приятел.

Започва случайно, когато е на 16 години и по разкази на приятели се записва като доброволец към фондацията „Голям брат, голяма сестра”. Работата там не е забава, понякога носи тъга, защото се среща с деца с физически и умствени недъзи. Но, както казва самия той- няма нищо лошо в това да видиш света с други очи, без розови очила и колкото и странно да разбереш, че тези, които считаме за слаби- всъщност ти дават сигурност.
/Интервюто може да чуете в прикачения файл:/

М.Д: Как става това?Любопитството да разбере- отведе стажант репортера Марина Димитрова при Илия Маринчешки:

И.М.: Хората отвръщат очи от децата с проблеми, защото не ги познават, защото имат много малко информация за тях и по-скоро си създават един образ, до голяма степен предполагам и плашещ, защото е нормално да се страхуваш. Аз оставам да работя с тях, защото те, всъщност, са чаровни, забавни и приятелски настроени. Доста неща можеш да си вземеш от тях, можеш да си вземеш една искреност в най-чист вид, може би тази искреност ме държи още там и това чувство и раздаване- те винаги се раздават, когато отидем. Давали са всичко от себе си, за да привлекат вниманието ти, което им е нужно, защото все пак те са в институция и нямат това индивидуално внимание, което има едно дете в нормално семейство. Битовите проблеми като не мога да отида там, защото нямам средства, мама не ми дава, или тате не ми позволява, или няма да ми купят нов телефон за Коледа, са на заден план. По скоро си говорите за това как прекарваш ежедневието си,какво си правил, защото това им е интересно. Децата от институциите се наричат от затворен тип, защото те нямат голяма възможност да излизат навън, да се виждат с различни хора, нямат право на избор.

М.Д.: Какво ти дава общуването с такива деца?

И.М.: Дава ми сигурност. Знам, че никога съзнателно не биха ме предали тези деца, дава ми една друга гледна точка, да видиш нещата по друг начин. Аз много често казвам, че да отидеш в една институция и да се срещнеш с такива деца е да махнеш розовите очила, да видиш че света не е толкова розов и има хора, които са наистина в състояние, което има нужда от подкрепа. Те много се радват, когато дойде някой нов човек, или когато аз отида, въпреки че ги познавам от четири години, радостта им е голяма, защото знаят че ще си говорим, няма да говорим за това дали си се справил добре в училище и да се караме за нещо и да ги насърчавам и да ги натискам да правят нещо, което не искат, а по скоро ще си говорим за тях и техните емоции. Това ми дава- дава ми чувството да се чувствам значим.

М.Д.: Когато работиш известно време с дете от институция, каква промяна наблюдаваш в него?

И.М.: Аз съм работил с няколко деца от институция в продължение на по една година- три деца, с момчета. Първата година с едното момче беше много силна, защото той беше много затворен, говореше с много кратки фрази, странеше от груповите дейности, всъщност след една година разликата беше, че когато дойде нова доброволка той отиваше и се запознаваше с нея- това беше много голям напредък. Вижда се също и невербално, той започна да си вдига косата, защото косата ми преди беше нагоре, да имитира до голяма степен моето поведение, което е хубаво от една страна, и от друга страна му дава един модел на поведение, което трябва да бъде социално приемливо. Те ме научиха да се държа добре, когато съм при тях, да говоря правилно, да се държа правилно и социално приемливо. Това им даваме ние- тези модели на поведение.

М.Д.: От какво най-много имат нужда, според теб, децата, с които се виждаш?

И.М.: Общуване. Те нямат нужда да им се дават пари, или да бъдат подпомагани материално. Те имат нужда някой да отиде и да си поговори с тях, да каже: ”Кажи, какво стана днес? Кажи как се чувстваш? Кажи ми, за какво мечтаеш?” –от това имат нужда, нямат нужда от фалшиви благотворителности и някой да отиде и да му даде едно плюшено мече за Коледа, това не е важно, важно е да отидеш и да покажеш някакво отношение към него- ние точно това правим.

М.Д.: За толкова години доброволна дейност, чувстваш ли се по-самоуверен в себе си и в работата си като психолог?

И.М.: Това което пише в книгите и това, което е на практика е коренно различно, помага естествено, но е много различно. Много ми харесва и се радвам, че толкова години съм бил доброволец, толкова години съм работил. Мога да си позволя да кажа, че да, имам някакъв опит с работата с деца и това допринася положително за моята професионална дейност като психолог.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27