Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Неделчева, автор на рубриката "Кино Библиотека"

Здравейте вие сте с рубриката „Кино Библиотека“ с мен Ваня Неделчева.В днешния свят на забързано ежедневие и достъпни комуникации четенето на книги е едва ли не аристократично занимание.Да откраднеш време е лукс. Аз ще ви представя по-лесният начин да се сблъскаш с една творба-филмите,разбира се с надеждата от хубавия филм да се прехвърлите и на винаги по-хубавата книга.В това първо издание заглавията идват само от Европа,защото макар и по-тежко европейското кино откровено показва същността си на истинско изкуство.

Първия писател на който ще се спра е Стиг Ларшон,един от най-продаваните автори в последните години.През по-голямата част от живота си Ларшон работи и живее в Стокхолм като журналист и независим разследващ върху крайно-десния екстремизъм. Известен е с романите от трилогията „Милениум“ публикувани след смъртта на автора през 2004 г.Екранизациите които ще ви предложа също идват от Швеция и са реализирани през 2009 г.Българските заглавия,в реда и на книгите съответно са:“Момичето с драконовата татуировка“,“Момичето което си играеше с огъня“ и „Момичето което разтури стършеловото гнездо“.

Още един писател съвременник този път от Франция може да опознаете посредством екранизациите на негови романи.Фредерик Бегбеде е изключително симпатичен откровен циник,произлиза от буржоазно семейство, получава добро образование и на 25 години издава първия си роман „Мемоарите на един откачен младеж“ с който започва трилогия със сюжет залегнал в личния му живот.

Работи в рекламна агенция в Париж и същевременно се занимава с литературна критика за големи френски списания. През 2000 година публикува най-известния си роман 99 франка-роман ярка критика на рекламния бизнес и причина за уволнението му от същия.Екранизации на негови романи са две заглавия идващи разбира се от Франция,а това което говори най-много в тяхна полза е, че режисьор е самия писател.

Първата е по книгата „Любовта трае три години“ от 97 година а филма съответно със същото заглавие е от 2011 г.Книгата бележи края на трилогията за полу-биографичния герой Марк Мароние.

Следващия филм разбира се е върху най-продаваната му книга,и наднича в света на хората които създават желанията и вкусовете в съвременния свят в лицето на цялата рекламна машинария. Филмът е 7 г. след книгата,годината е 2007,а самият Бегбеде се появява за секунди като халюцинация на главния герой в ролята Жан Дюжарден.

Това беше моят избор в петъчния следобед.Весел уикенд от мен Ваня Неделчева,и останете с честотата на Радио Пловдив.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27