Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Колева, автор на рубриката "Минало на фокус"

Здравейте слушатели на БНР,вие сте с мен Катя Колева и рубриката "Минало на фокус".

Днес ще обърнем внимание на някои забелижителни асове от нежния пол в авио историята. Ще започнем първо със една жена от град Карлово, която е израснала в едно храбро и родолюбиво семейство. Майка й е родственица и куриер в революционните дела на Васил Левски, а баща и е опълченец, защитаващ връх Шипка.

Името на тази забележителна личност е Райна Касабова ,която е първата жена в света участвала в боен полет на самолет и то едва на 15 годишна възраст.Това историческо събитие става в края на октомври 1912 г. А пример за това, че жените по нищо не отстъпваме на силния пол особено в авио областта е самата Мария Атанасова,която е първата българка, станала командир на пътнически самолет, освен това тя е и единствената жена летец в света, която приземи при екстремни условия тежък пътнически самолет на лондонското летище "Хийтроу".

Емилия Гърбова пък е първата жена, пилот на военен реактивен самолет.На 22 юли 1946 г. тя е направила своя първи скок с парашут от 800 метра. През 1947 г. завършва Военновъздушното училище в Долна Митрополия и е летяла 30 години във военната и спортната авиация, изпълнила е 12 321 полета с 3450 часа, военен летец инструктор I клас.

Емилия Гърбова е обучила летци, с които може да се изгради цяла авиационна база. Една от нейните ученички днес е пилот, който се превръща в единствената жена, командир на правителствен “Фалкон” в света и ако още не сте се досетили за - това е Валентина Цветкова.

И от небесата нека се приземим към висотите на още една забележителна българка,а именно Екатерина Стратиева която е първата жена в световната рали ранг листа от състезателки в света с купата „ФИА“, която е най-ценното отличие в рали шампионата.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27