Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелинка Цветанова, автор на репортаж за спортистката Иванка Делева

Ще ви запозная с Иванка Стефанова Делева от пловдивското село Брани поле. Тя е само на 18г., но вече е част от националния отбор на България по шинкиокушинкай карате, както и европейска шампионка в същото направление.

Тя учи кетеринг в пловдивската професионална гимназия по туризъм „Д-р Асен Златаров”. Дванадесетокласничката вече 4 години тренира усърдно и упорито карате. В началото тя започва да се занимава с този не толкова популярен в България спорт с единствената цел да подържа добра физическа форма, но много бързо осъзнава, че се влюбва в него. След всяка тренировка още повече започва да обича спорта.

А след всяко следващо състезание се чувства все по-силна, добра и уверена в себе си. Първоначално през 2010г.се записва в СК по Кик Бокс и Карате "'Wako"' в село Брани поле, с треньор Васил Неделчев. От 2011г. и в АСКК "Тракия" - Пловдив. В момента тренира и в двата клуба едновременно. Тя споделя, че момчетата, които се занимават с този спорт са много повече от момичетата. Така например в СК по Кик Бокс и Карате "'Wako"' в село Брани поле тя е единственото момиче. Което е още един мотив, която я подтиква да бъде по – упорита и усърдна. Тя иска да докаже, че това да си момиче не винаги означава да си по – слабия.

Иванка Делева е участвала общо в 10 състезания – 8 от които е печелила с първо място. Печели и две купи за „най – техничен състезател”. Но едно от най – големите си постижения, но не само за себе си, а и за родината си постига на 1.06.2013г., когато печели европейското първенство в Швейцария и става шампион в категорията девойки до 18 г. На 16.11.2013г. я очаква още едно европейско първенство в Румъния, като тя ще се състезава в категорията жени до 22 години.

Иванка Делева е спортна наъура със голям състезателен хъс. За нея самото състезание е непосредствен тест, за собствените й възможности. „Това е индивидуален спорт – не колективен. Всичко зависи от теб.” Споделя Иванка.

Според нея самата спортът и усилените тренировки променят изцяло живота й. Благодарение на тях тя става много по – дисциплинирана, отговорна и упорита. От този спорт тя се научава да се защитава, на уважение и дисциплина. Едно от основните правила на шинкиокушинкай е тези умения, които придобиваш по време на тренировките да се използват само и единствено при самозащита. Иванка Делева споделя, че за нея това, да можеш да се самоотбраняваш е много важно,защото в днешно време човек не знае какво може да му се сличи. Споделя още, че всеки път оставя негативните емоции и енергии в залата, което прави деня й много по – лек.

Тя разказва, че успява да съчетава спорта и ученето, макар това да изисква усилия. Тя не изоставя училищните си задължения за сметка на усилените тренировки. Взима стипендия за отличиен успех. . Но за да успее да балснира между заниманията си тя споделя, че много пъти е правила компромис със свободното си време и приятелите си. За нея тренировките по карате са се превърнали не в задължение, а в съществена част от живота, която й доставя истинска радост. Сега е дванадесетокласничка и й предстоят важни решения. тя се сблсъква с една дилема – от една страна желанието й да кандидатства в Симеоново за полицай и от друга да се откаже от любимия си спорт. За да продължи да тренира в Брани поле и Пловдив тя се отказва от желанието си да кандидатства в Симеоново. Тя най – вероятно ще кандидатства в Пу – физическо възпитание и спорт и ще продължи тренировките си по шинкиокушинкай.

И макар само на 18 години Иванка Делева е пример за това, че човек трябва да се занимава с това, което го прави щастлив; с истинска упоритост и твърдост да преследва желанията си и стремежите си, искренно да вярва в успехите си, както и да не забравя, че всички положени усилия ще бъдат възнаградени.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27