Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Кьосова, автор на рубриката "Българският принос в света"

Здравейте, уважаеми слушатели! Казвам се Николета Кьосова и днес ще ви представя рубриката „Българският принос в света”. Ще спомена имена, които може да са ви малко познати, но е факт, че те са допринесли за открития в технологиите, астрономия, скулптурата и множество други сфери на развитие.

Да започнем с Петър Петров. Знаете ли, че той е създател на първия електронен часовник? Компанията му "Кеър илектрикс" разработва първия безжичен сърдечен монитор използван днес в болниците по цял свят. Работи за НАСА по програмата "Аполо" и ракетата "Сатурн". С кораба "Джемини II", конструиран от Петров, през 1967 г. е поставен световен рекорд по ветроходство. Петър Петров подарява кораба за плаващ дом за сираци в Централна Америка. Петров основава собствен бизнес през 1968 г. - фирмата "Кеър илектрикс", която разработва безжични монитори за наблюдение на сърцето в болнични условия. Предприятието прераства в "Електро дейта" и преди 30 години създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Той е пуснат на пазара през 1971 г. с марката "Пулсар".

Това не е всичко…И в Холивуд сме дали своя принос.

Българин е измислил уникалните спецефекти за филма „Матрицата”! Звучи странно, но е факт. Това е Георги Боршуков. Той е един от създателите на революционния метод на кинематография и е участвал в изготвянето на спецефекти и в други популярни филми като "Матрицата: презареждане", "Матрицата: революции", "Мисията невъзможна 2", "В какво се превръщат мечтите". Отличен с Оскар. През 2001 г. българинът, който работи в САЩ, получи и специален сертификат за техническо постижение за "разработване на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика дакери".

Има и други забравени и малко познати българи, които „имат пръст” в някои световни открития.

Професор по астрономия в университета в Харвард, Димитър Съселов , е ръководител на екипа открил най-отдалечената планета известна на астрономите. Тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец.

Иван Ночев - негово изобретение са уникалните реактивни двигатели на модула "Орел", които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин.
Както в астрономията, така и в компютърните технологии имаме признати умове. Най-добрият студент за Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната акдемия "Cisco Systems" за 2003г., е Йордан Кацаров.

Печели това призвание, едва когато е на 15 години. Той се е справил с изпити предназначени за много по-възрастни хора. На 13 години е започнал курсове, предназначени за хора над 16-годишна възраст. Успява да премине всички семестри и дори да спечели признанието за най-добър студент. Мечтата му е да стане експерт, а броят на такива в света е едва 9000. Успееш ли да вземеш тази специалност, вратите за теб са отворени навсякъде. България е една от страните с най-много експерти.

И в скулптурата има български отпечатък по света. Например малко познатия българин Асен Пейков е създал монументалната статуя на Леонардо да Винчи, която посреща гостите на Вечния град на входа на римското летище. Кой би предположил, че това е дело на българин?

А, че най-силният човек на планетата е българин?! Това е Антонио Кръстев-според признанието на американското списание "Пауър лифт", дошло след феноменалните му постижения в щангите. Двайсет години никой не е подобрил резултата на Антонио Кръстев от 216 кг в изхвърлянето в свръхтежка категория, постигнат на световното първенство в Острoва '87. Два пъти печели златото на света, толкова са и европейските му титли.

С този забравен българин ще приключим днешното издание на рубриката „Българският принос в света” . Надявам се да ви е било интересно и да запомните някои от тези имена. Може да запознаете и ваши познати с тези факти. Това е от мен за днес, Николета. Пожелавам Ви весел и приятен ден и не забравяйте да се усмихвате, въпреки снежните условия навън. Останете с програмата на Радио Пловдив.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27