Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донислава Делкова, автор на рубриката "Съкровищата на България"

Здравейте, слушатели на Радио Пловдив! В следващите няколко минути ще Ви представя кратка рубрика за "Съкровищата на България".

Нашата страна е с хилядолетна история, за която свидетелстват многобройни останки от гробници и антични градове. Много от най-интересните доказателства за живота по нашите земи това са златните и сребърни съкровища, които са намерени и с които до днес се споменават за тайното им минало. Сред тях се открояват едни от най-емлематичните за България.

Най-старото златно съкровище в света е намерено в Шумен. Счита се че е намерено през 6-ти век. пр.н.е. Съкровището има излючителна стойност и с намирането му и до днес задава въпроси за това как и къде е намерено. Над 3000 златни предмета, много сребърни , медни, керамъчни съдове и над 38 вида са открити. Днес находките са изложени в Археологическия музей във Варна.

Друго съкровище е Вълчитрънското съкровище, което е открито в с. Вълчитрън, в района на Плевен, през 1925г. То се състои от 13 златни съда с общо тегло 12 кг. Съкровището може да се види в Археологическия музей в София.

Емблематично за България е Панагюрското златно съкровище, което е открито случайно през 1949г. от тримата братя Дейкови. Състои се от девет съда от чисто злато с около 6 кг тегло. Най-големият предмет е амфора-ритон, след нея се нарежда фиалата. Три от каните-ритони са с формите на главите на богините Хера, Афродита и Атина, а други три са с глави на животни. На ритоните са изобразени множество герои от митологичните сцени от гръцката митология, като: Дионис, Аполон, Артемида.

Също доста популярно е съкровището открито край Луковит през 1953г. Събрани са над 200 предмета – съдове от сребро, сребърни с позлатена повърхност, както и съдове с елемент от конски амуниции. Ясно изразени изображения на животни като лъв, куче, елен. Смята се, че заравянето е станало някъде около 4в. пр. Хр. Съкровището може да бъде видяно в Археологическия музей в София.

През 1974г. краи Борово, (Русенско), е намерено съкровище, което се състои от пет съда изобразяващи култови форми. Датира от около 383 пр. Хр. Днес се съхранява в Националния музей, но негово копие може да се види в Регионалния исторически музей в Русе.

През 2004г. в могила „Светица” е отkрита златна маска на тракийския цар Тарес. Маската тежи 673грама. Смята се, че датира от 5в. пр. Хр. Може да бъде видяна в Археологическия музей в София.

Драги слушатели, това беше от мен Донислава Делкова. Надявам се да Ви е било приятно. Желая Ви лек ден и не спирайте да слушате Радио Пловдив :)))
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27