Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Паничарова, автор на репортаж за приемната грижа

Това е наглед една обикновена история, но в наши дни рядко се срещат добротата и топлината, извиращи от сърцето на човека в името на една кауза - да дари с любов децата, израстващи лишени от родителски грижи.

Мария Коцева е на 60 години от малко селце в Южната част на България, омъжена и майка на две дъщери и дарява вече за трети път своето търпение, грижи и топлина на децата. След дългогодишен стаж в държавно преприятие тя захвърля всичко след като научава случайно от продавачката в хранителния магазин до тях за жена, която се грижи за дете, оставено без родителски надзор.

Свързва се с нея, срещат се и ето, че не след дълго се озовава в Майчин дом в Тетевен. От там тя намира първото изоставено дете, на което да дари любовта си. То е на две годинки и половина и е инвалид. В началото то нито можело да ходи, нито желаело да се храни.

Детето разбира се бързо свикнало с нея и благодартение на интензивните й грижи на третата седмица от престоя си в дома й, то прохожда и вече се храни добре.На четвъртия месец се намерили осиновители от Франция, които искали да го вземат.И така след два месеца детето вече имало дом и родители, които да чувства като свои.

Разбира се, като всяка раздяла с близък ,който е бил част от семейството тя чувства тъга, че се разделя с тази малка душа, на която е помогнала. В същотото време обаче чувства и радост от постигнатите резултати върху възпитанието на детето.

Не след дълго тя решава да отиде в Гърция и да си потърси добреплатена работа,за да може да помогне на дъщеря си при образованието й. Потресена от отношението им към чужденците, тя се връща в България и решава отново да се заеме с това,с което ще може да бъде полезна и да й достави удоволствие от безвъзмезното отдаване на грижите си към едно дете.

В град Ветрен намира второто дете на което да подари любовта си. То е на три годинки и е в регистъра за деца търсещи родители в Италия.Прави необходимия брой свиждания в дома преди изцяло да го поверят на нея. Детето вече свикнало с нея с лекота се пренася да живее в дома й и ето че след осем месеца се намират осиновители, които са готови да го вземат. Те идват до България за няколко седмици и тук установяват срещи с детето. Детето вече свикнало с осиновителите е готово да замине с тях към Италия и да заживеят като истинско семейство.

И до ден днешен те поддържат връзка с тях по скайп.Родителите не спират да й благодарят за доброто възпитание,с което е дарила детето. В момента вече от 1 година, тя отглежда третото дете, което е взела на 4 годишна възраст.То обаче има родители,но майката е тежко болна и няма как да се грижат за него.

Тя е щастлива, че помага на децата, а също така и на осиновителите им като ги дарява с топлината и уюта на дома и семейната обстановка,за която те мечтаят. Помага им да растат пълноценно и още от малки са зарзени с нейната добрина и сърдечност, защото децата най-добре се учат от своите родители, дори приемни и за кратко,те оставят траен отпечатък в съзнанието им и ги учат как да бъдат по-добри, защото това е нещото, което може да ги направи истински хора в обществото.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27