Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Спасова представя рубриката за нови книги "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"

В предаването за книги на Радио Пловдив "Преге" ще ви представим новите книги на седмицата. Шестте, подбрани заглавия, днес ще представи стажант-репортерът Пенка :

Започваме с произведение, което не е ново, но не е издавано на български от 1978 г. Това е роман на Никос Казандзакис ,,Капитан Михалис’’. Критиците определят романа като съвременната ,,Илиада’’.

В центъра на повествованието е капитан Михалис, непримирим и твърд патриот, смел мъж и истински критянин. Основно място в него заема Борбата. Борбата мужду Християнина и Турчина, между Свободата и Тиранията, между Доброто и Злото. В „Капитан Михалис“ ставаме свидетели на изключителна дълбочина, психологизъм и монументалност на героите. Семейството и най-вече родът са на първо място, както и готовността да умреш за свободата с радост и по всяко време.

Романът представя остров Крит в края на 19 век – тежки времена на неразбирателство между християни и мюсюлмани. По света кнегата е позната със заглавието „свобода или смърт“. В китно селце на красивия остров се разразява кървава битка между идеологиите на двата етноса. Християните вдигат бунт срещу османското управление на острова, в което главни действащи лица са водачът на бунтовниците капитан Михалис и Нури Бей – местният турски управник. Двамата герои са кръвни братя, но стоят от противоположните страни на конфликта, превръщайки се в смъртни врагове. Преводът от гръцки език е на Георги Куфов. Изд. Enthusiast 640стр.

И вторта, представяна днес книга е преиздание - при това – луксозно. Въпреки, че на пазара е необходимо по-скоро достъпно като цена, но пълно издание на тескта, понеже е включен в училищните и униерситетските учебни програми. Тесктът е "Животът и приключенията на Робинзон Крузо" от Даниъл Дефо.

Новото издание на български език е с илюстрации от Петър Станимиров. Настоящата книга е превод на пълния текст на великата творба, а по желание на преводача Огняна Иванова е спазено и оригиналното изписване на името на автора. Въздействието на "Животът и приключенията на Робинзон Крузо" върху световната литература е толкова силно, че е видимо в отгласите на автори като Джонатан Суифт "Пътешествията на Гъливер" , Жан-Жак Русо в "Емил или за възпитанието" та чак до нашумялата напоследък "Z-та световна война" на Макс Брукс. Изданеието и с твърди корици 280 стр. Изд Изток-Запад

Третата книга, която попада в днешната шестица се нарича ,,Три метра над небето’’и е на италианския писател, сценарист и режисьор Федерико Моча. Той я пише през 1992, но едва 12 години по-късно се превръща в тотален бестселър и печели редица награди. Историята разказва за бурната и същевременно безкрайно нежна любов между ‘’лошото момче’’ Степ и доброто момиче от богато семейство Баби. На пръв поглед поредната клиширана история, но разказана по доста различен и вълнуваш начин. Тийнейджърски роман 336 страници на изд, СкайПринт.

Книга номер четири се казва ,,Кръв, кости и масло’’- едно лирично четиво на Габриел Хамилтън, която разказва своята история с необикновена откровеност, вдъхновение, хумор и страст. Освен че авторката работи като шеф-готвач е завършила магистратура по творческо писане. Ето защо романът е рядко срещано удоволствие за душата.Изд. Гурме 368 Стр.

Петото заглавие няма нищо общо с романтиката. Книгата е на Ю Несбьо, който достойно може да се бори за титлата ‘’крал на Името на романа е ,,Снежния човек’’. Действието се развива през Ноември, пада първия сняг и е извършено убийствоИнспектор Хари Хуле получава писмо, подписано от ,,Снежния човек’’ и той и екипът му започват да се ровят в стари и неразрешени случаи. 504 станици ИК "Емас".

Последното заглавие в днешните „наплъно непознати“ е тъкмо на книга, каквито слушателите на всяко предаване за книги биха харесали - ,,Диаманти в короната на Франция’’ на Георги Цанков . Защото хвърля един колкото познавателен, толкова и занимателен поглед към класическата френска литература.Авторът е работил повече от 20 години по нея, за да представи живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели: Молиер, Шатобриан, Стендал, Юго, Готие, Маларме, Мюсе, Александър Дюма, Зола и др.

Той споменава неизвестни факти от биографиите им и прави задълбочени анализи на по-известните им произведения. Но по-интересното в случая е, че Цанков изследва и следите им в българската литература. Едно от доказателствата му са свързани с влиянието на Щатобриан върху Петко Р. Славейков. Книгата дава и интересна информация за преводачите, разпростанението и за критическия прием на произведенията. 336 стр. на изд. Хермес.
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27