Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Аспект" гостува отново в Културния център на Радио Пловдив

От началото на месец февруари в изложбената зала на Радио Пловдив отново гостува галерия "Аспект". Сътрудничеството между тази утвърдена пловдивска галерия и ръководството на радиото доведе през 2010г. до представянето на няколко интересни творчески проекта, предизвикали интереса и вниманието на публиката. Сега галеристката Олга Петрова има възможност отново да реализира свои идеи, възползувайки се от любезната покана да менажира това прекрасно пространство, превърнало се в последните години в утвърден културен център.

Първият от поредицата проекти галеристката е нарекла „Пейзажът – вариации на тема” и представлява сборна изложба на художници, работещи в областта на пейзажа. В рамките на най-късия месец – февруари - посетителите ще имат възможност да видят произведения на едни от най-изявените съвременни български, и в частност, разбира се, пловдивски творци, и да се запознаят с различните стилове и художествени средства, посредством които авторите подхождат към нещо толкова познато. Защото пейзажът като жанр в изобразителното изкуство е тема стара, много експлоатирана, дори тривиална и едва ли би могло да се каже или покаже нещо ново в това направление.

В изложбата е търсен друг смисъл – как художници от различни поколения и работещи в различни стилове, пречупват през собствения си творчески мироглед пейзажа и успяват да направят своите внушения. В проекта са включени 15 художници – живописци, за чиито картини галеристката е преценила, че най-добре илюстрират замисъла на проекта, а именно да представят възможно най-разнообразни трактовки на жанра.

Класическият пейзаж е представен с картините на Неделчо Нанев, един жив класик в българското изобразително изкуство, и Иван Краевски, добре познат на пловдивската публика. Донякъде близки до тях по стилистика са няколко от останалите участници: Иван Христов-Грога, чиято живопис препраща към фотореализма и сюрреализма; цветните пейзажи с макове на Хикмет Четинкая; естетските морски платна на Николай Добрев; наивистичните творби на плевенчанина Хинко Хинков.

Друг е подходът в разработване на пейзажа при художници като Недко Итинов, Кръстьо Тодоров-Кеца, Валентин Асенов-Хъкъла, Здравка Василева и донякъде Илия Желев. Всеки от тях е намерил собствена трактовка, собствена вариация върху пейзажа, преплитайки умело реално и абстрактно в платната си. Техните пейзажи са „условно реални”, природната картина е пречупена през личния стил и техника на всеки един и резултатът и внушението са много различни.

В друга група са художници, които подхождат към пейзажа напълно абстрактно и свободно, като Христо Николов, Генчо Накев, младия Кирил Харалампиев и живеещия от години в чужбина Алекс Василев.

Тук е мястото да направим уговорката, че това класифициране на художници и картини е условно и със сигурност доста неточно, но го използуваме само за да илюстрираме замисъла на изложбата. Всеки творец в различен период от живота си преминава през различни експерименти като стил, техника и т. А всеки зрител е свободен, след като се наслади на чудесните платна, сам да направи своите открития и изводи. В това е предизвикателството на изложбата.
Още от категорията

Нов предавател в Асеновград излъчва програмата на Радио Пловдив

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

обновено на 01.05.24 в 08:48

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на събитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

обновено на 25.04.24 в 06:11

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18