Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Пловдив посреща 24 май с изложбата на Николай Илчевски "Текстът като визия"

Изложба разпечатки "Текстът като визия" ще бъде открита в Културния център на Радио Пловдив в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Авторът на експозицията, журналистът и писател Николай Илчевски, ще презентира и своята книга "Металургия на думите", издание на "Алитеа". Събитието се осъществява с подкрепата на КЦМ.

Изложбата, чието мото гласи: „В ерата на новите технологии текстът не изчезва”, ще бъде открита на 23 май в 18 часа. Експозицията се състои от около 100 страници с текстове различни формати: А4, А3, А2, А1....

Текстовете създават картинни усещания. Направени с изключително майсторство, те имат претенциите да покажат как трябва да се пише в един динамичен и преинформиран свят.

Според Николай Илчевски читателите не намаляват под натиска на изображенията. "Има нови изисквания към текста, свързани с по-голямата конкуренция. Намалялото купуване на книги не е белег за по-малко читатели. Част от тях са в нет-а, което е свързано с по-щадящи природата технологии", твърди Илчевски. Чуйте още в интервюто на Светла Александрова с Николай Илчевски тук:
{audio}
Защо изложбата "Текстът като визия" се открива в навечерието на 24 май. Ето и отговора!

За първи път в България създателите на славянската писменост, братята Кирил и Методий, са чествани на 11 май 1858 г. в Пловдив. Това слага началото на един от най-големите български празници.

Официалното отбелязване на събитието в България днес е световен феномен, заради неговата уникалност. Не е известен друг народ, който да празнува факта, че борави с азбука.

От 196 държави в света (193 членки на ООН) ние сме единствената, в чийто календар има празник на азбуката и свързаната с нея писменост.

Тази изложба с текстове е в чест не само на братята Кирил и Методий, а и на всички онези българи, от които е зависело и зависи опазването на славянската писменост.
Когато замислях проекта с издателката Далина Добрева и директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев, на никой от нас не му беше хрумнало, че има кръгла годишнина от създаването на азбуката. Което е един случаен и щастлив факт.

Не, проектът не е посветен на юбилея - тези 1150 г. Той е посветен на самата азбука.

Ето как Николай Илчевски формулира целта на изложбата "Текстът като визия":

"Не си поставям свръх задача да отворя нови хоризонти към езика. Моята скромна цел е да подчертая огромните резерви на текста и на словото. Които подминаваме в ежедневието
Работата с буквите и думите може да е приключение, дори в средата на океан от изображения.

Боравенето с графичните символи на фонемите може да е неподозирано интересно и увлекателно занимание – както аз за себе си съм открил. И не смятам, че ако с една и съща писалка напишеш шега и устав, стих или закон, едното непременно ще олекне за сметка на другото.

Играта с езика не е престъпление. Както играта с лего не е нито архитектура, нито разрушение за едно дете. Играта с думите, ако не е за сметка на други, засилва нашата наслада да употребяваме езика си. И ни привързва емоционално към него.

Ако всеки от нас открие тези богатства, вероятно ще цени езика и буквите си повече и ще ги пази по-ревниво"

За автора:

Николай Илчевски е журналист, писател и рекламен експерт.
Над 1000 журналистически публикации, 7 издадени книги и стотици,рекламни проекти бележат над 25 годишното професионално съжителство на Илчевски с буквите.

НЕГОВИ КНИГИ СА:

10 приказки които разтърсиха света 1992
Ръководство за половозрели безделници 1994. 2005
Коляното на стоножката 1996
500 патагонизма 1998
Хубавата Ив Анка 2003
Пловдив най най най 2012
Къща от камъни 2007
Теория и критика на онанизма

НЕГОВИ ЗАГЛАВИЯ СА:

Земният и звездният
Куршум в устата
Сън на пресекулки
Записки от селската кръчма
Ядреният реактор на селския бит
Часът на клюкарката
Здравей, чужденецо, сбогом, приятелю
Самотният шивач на дълги разстояния

Илчевски е работил като репортер и редактор във. В. „Отечествен глас”, в. „1000 дни”, в. „Прогрес”, Българска национална телевизия, радио Пловдив. Създател и главен редактор на в. „Пловдивски новини” и радио ТНН....
Носител на национална награда за публицистика от 1985 г. Номиниран за наградата Пловдив през 1995 г за книгата си „Ръководство за половозрели безделници”. През 1997 г специализира мениджмънт на медии във Вашингтон.
Главен редактор и съставител на първия BG book (2003)
Днес е един от водещите специалисти в областта на рекламата и ПР.
Още от категорията

Нов предавател в Асеновград излъчва програмата на Радио Пловдив

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

обновено на 01.05.24 в 08:48

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на събитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

обновено на 25.04.24 в 06:11

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18