Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за Златю Бояджиев представят в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата на Димитър Пампулов „Златю Бояджиев - виденията на великия майстор” ще бъде представена на 2 октомври /сряда/ от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив от изкуствоведа Красимир Линков.
В премиерата ще участват авторът на книгата за Златю Бояджиев Димитър Пампулов, издателят Божана Апостолова и заместник-кметът по културата Стефан Стоянов.
Появата на книгата „Златю Бояджиев - виденията на великия майстор”, която е издание на „Жанет 45”, стана възможна с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Тя е на пазара по повод 110 години от рождението на художника и в подкрепа кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата 2019-та.

Проф. Чавдар Попов, изкуствовед за книгата на Димитър Пампулов „Златю Бояджиев - виденията на великия майстор”

„За да напише човек такава книга трябва да обича изцяло и безкористно изкуството, да обича, разбира се и художника. Авторът притежава в пълна степен тези качества. Но заедно с любовта, ентусиазмът и възхищението, които пронизват цялата книга, всичко това не се е изляло в някакво славословие, венцехвалене или канонизиране на образа на художника. Точно обратното, авторът е успял през цялото време да съхрани нужната дистанция, която му дава възможност да съчетае близкото и далечно виждане за твореца. Не вае паметник, не прави икона, а представя един динамичен образ в цялата му сложност и противоречивост, от което великите личности не само че не губят, а печелят...
Когато четем книгата имаме усещанетото, че сме свидетели на всичко онова, което се случва. Това е едно изключително постижение като имаме предвид , че на голяма част от описваните епизоди авторът не е бил пряк свидетел. Впечатлява писателският талант на Димитър Пампулов, който представя свои гледни точки по един парадоксален начин с използване на остри метафорични изрази. Заниманията, изследванията, трудът – всичко това е зад кадър. Важното е, че срещаме един неочаквано интересен писател, един автентичен самороден талант, защото книгата се чете на един дъх...”

ЦИТАТИ ОТ КНИГАТА:

За Златю Бояджиев ли питате?
Него всички го знаят – и деца, и възрастни, и бездомните кучета. Сутрин по тъмно поема към ателието. Накроеното грундирано платно свършва преждевременно. Подрамниците също. Без да чака поръчката, купува ленена канаваца и ако Гошо отсъства, сам подготвя платното... Творческият инстинкт на художника е нагонът на ловджийската хрътка – непоколебим и безпощаден. Седне ли пред статива, сякаш го е обзела нилска треска, целият свят замира в краката му. Пред него е само онова, което се явило неповикано в главата му. Уж неповикано, а толкова земно!
Гледам го с възхита и преклонение. Уникален художник с верен усет към ирационалното, магичното. Да седиш до Златю, свит безмълвен в ъгъла, и да следиш шеметното движение на четката е все едно, че сънуваш. Мигът е неповторим...


В царството на сънищата
При Златю колкото и да навлизаш, продължаваш и продължаваш все по-навътре, както е във вселената – няма край. Колкото повече напредвам в контактите си с маестрото, толкова повече укрепва вярата ми в божественото у човека.
Разтърсван от „драматичното вълшебство” на спомена, художникът успява да улови образа на душата си и да въплати в платното онзи детски свят, до който стига интуитивно. Пробудени цветни видения подхранват безспир трескавото въображение. Времето колкото пречиства, толкова и затлачва извървяното. Колосални отрязъци потъват в забрава, за да дойде онзи неочакван миг, когато на екрана изплуват случки, таили дълго и упорито своите тайни...
Разглеждайки картините, не остава и капка съмнение, Златю прониква и витае в надреален свят, където мъртви и живи са заедно...
Преминал в детството през иглените уши на селския живот, ще се връща с умиление към незабравимите детски години. Художникът не е пленник на сънищата, а възлюбеният им пастир...
- Златьо, как ти идват тези невероятни картини?
- Спя, спя! Ста-вам и хоп-хоп... всичко е на място – сочи главата си.
Образи, чувства, изречени думи оживяват като възкръснали светове. Просветват за миг и се забиват в съзнанието...”
Още от категорията

Нов предавател в Асеновград излъчва програмата на Радио Пловдив

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

обновено на 01.05.24 в 08:48

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на събитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

обновено на 25.04.24 в 06:11

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18