Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските съдилища спряха временно две дела за вакъфски имоти

Снимка: Дневник

Пловдивският окръжен съд спря делото за т.нар. "вакъфски имоти" в Пловдив по настояване на адвокатите на Главно мюфтийство. 

Мюсюлманското изповедание съди градската управа с претенции за собствеността върху 4 имота в Пловдив, сред които и Баня Старинна. Представителите на мюфтийството поискаха временно спиране на делото заради спор с друга организация - Мюсюлманско сунитско - ханефитското изповедание в България, която оспорва правоприемствеността на Главно мюфтийство над бившите вакъфски имоти и също претендира за собственост върху тях. 

Юридическият екип на община Пловдив настоя на делото да се даде ход, тъй като според тях няма "преюдициален спор" между другите две страни и техните различия нямат отношение към този процес. Съдът обаче отхвърли това искане и спря делото до произнасянето на софийските магистрати по въпроса между мюсюлманските вероизповедания, което ще се реши на в София на 13-ти юни. 

Това решение може да се обжалва в седемдневен срок пред пловдивския Апелативен съд, но юристите на общината заявиха, че все още не са решили дали да го сторят. 

В Апелативен съд – Пловдив също бе „замразено” другото подобно дело - за Музея на религиите в Стара Загора, известен още като бившата Ески джамия. На 18 декември миналата година Старозагорският окръжен съд отхвърли пренециите на Главно мюфтийство за собственост върху този имот, което религиозното настоятелство днес обжалваше пред пловдивския Апелативен съд. Тогава мюфтийството не успя да докаже правата си върху емблематичния за Стара Загора паметник на културата. Днешното решение на апелативните магистрати в Пловдив за временно спиране на делото може за бъде обжалвано в седемдневен срок пред Върховния касационен съд. 

Пред Радио Пловдив адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев прогнозира, че ход на делата за "вакъфските имоти" по същество ще бъде даден не по - рано от година и половина, докато се произнесат апелативните съдии в София и минат евентуалните процедури по обжалване пред върховните магистрати. 

Днес нямаше никакво обществено напрежение пред Съдебната палата, за разлика от първото съдебно заседание на 7 февруари. Тогава ситуацията излезе извън контрол и възникнаха сбивания между агитки и полиция, които прераснаха във вандалщини по главната улица, включително и с хвърляне на камъни по Джумая джамия. 

Пловдивската полиция заяви, че е осигурила достатъчно сили за опазването на обществения ред, но без да предприема допълнителни мерки за сигурност, тъй като са имали достоверна информация, че за днес не са били подготвяни протести пред съда. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

Седем души са зъдражани в Пловдив за трафик на нелегални мигранти. Става дума за подпомагане на афганистански и сирийски граждани да преминат незаконно през страната, уточняват от Района прокуратура - Пловдив.  Днес следобед от МВР, държавното обвинение и ГДБОП ще изнесат подробности за акцията по задържането и дейността на групата.

публикувано на 17.06.24 в 12:04

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

публикувано на 17.06.24 в 10:36

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост усложни трафика в първия работен ден

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21

Влаковете за Карлово и Хисаря отново тръгват от Централна гара Пловдив

От днес се възстановява движението от 4-те челни коловоза на гара Пловдив, съобщават от НКЖИ.  Така влаковете за Карлово и Хисаря вече ще тръгват от Централна гара, а не както досега – от гара Филипово. Това значително ще улесни пътниците, които повече от половин година бяха превозвани с автобуси от гара Пловдив до гара Филипово.  Ремонтът на..

обновено на 17.06.24 в 08:21