Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съветниците дадоха мандат на кмета да преговаря за 12 милиона лева за довършване на Колодрума

С 28 гласа „за” на мнозинството, но без участието на БСП, Пловдивският общински съвет даде мандат на кмета Иван Тотев да преговаря с финансовото министерство за отпускането на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. 

Пред съветниците Иван Тотев каза, че няма диалог с финансовото министерство по въпроса за спортната зала в Пловдив. Кметът заяви, че има подробни разчети за всяка изпълнена вече дейност по строежа. Всички фактури са във финансовото ведомство – потвърди Тотев, отговаряйки на опозицията, че такива разчети липсват. 

По - рано приемането на дневния ред на днешната сесия предизвика разгорещени политически дебати. Предложение за отлагане на точката за увеличаване на целевата субсидия за изграждане на Колодрума постъпи от две от групите в местния парламент. 

Николай Радев от БСП обясни, че те настояват за отлагане, защото не са запознати с финансовите параметри. Георги Търновалийски също от БСП пък поясни, че Постановление 31 на МС е от 2013 г и не може да действа за 2014. Отпускането на средствата за спортната зала ще стане само след ново решение на Министерски съвет, уточни още той. 

Славчо Атанасов от НИЕ пък обясни, че настояват да се сформира комисия от всички политически сили, която да преговаря за целевата субсидия пред финансовото министерство. 

Заместник-кметът Димитър Кацарски съобщи, че те са предоставили в МФ подробни разчети за оползотворените до момента средства. Това са 12 млн. лева от миналата година и нови 2 млн. по последни фактури от консорциума за извършени дейности. Кацарски поясни, че от МФ са поискали да има нарочно решение на Общински съвет Пловдив за разходване на отпуснатите средства.

След гласуване съветниците от мнозинството с 30 гласа приеха точката за Колодрума да остане за гласуване на днешната сесия.

По нея кметът Иван Тотев ще иска мандат да преговаря с Министерството на финансите за получаване на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. В документите е посочено, че Министерски съвет през 2011г. приема решение да отпусне 15 млн. лв. за строежа на многофункционална спортна зала, като тогава са получени 12 млн. лв. Общината поиска през 2013 г. да се отпуснат и част от останалите 12 млн. лв., но към 31 декември 2013 г. средства не са постъпили. 

Също днес, съветниците ще дадат разрешение Общината да кандидатства за проекта по облагородяването на Небет тепе. Там по раздела „Културно наследство и съвременни изкуства” на т.нар. Норвежка програма ще се искат 4 млн. лв. за възстановяване на крепостни стени, 14-метрова квадратна кула и разкриване на Тракийско светилищеПо същата програма бе възстановен и Римския стадион. 

Съветниците следва днес да прегласуват и върнатата от областния управител бюджетна прогноза на Пловдив. Там са допуснати технически нередности при гласуването на предишните сесии. 


Още от категорията

Откриха издирвания 20-годишен студент в София

20-годишният студент Мартин Георгиев, който изчезна на 25 януари, е открит в София.  Около 18 часа днес младежът е открит в добро здравословно състояние и семейството му е уведомено, съобщиха от пловдивската полиция.  Студентът е намерен, след като майка му е получила сигнал от хора, които са го забелязали на Централна гара в София, съобщи..

публикувано на 29.01.23 в 19:18

Отварят три детски кухни в селата от община Родопи

Три детски кухни ще заработят следващата седмица в три от селата в община "Родопи". Услугата се предоставя от общинската администрация и е за деца от 1 до 3 години, които не посещават детска градина .  Млечната кухня в Брестовица е в двора на детската градина в селото и започва да работи от утре. Във вторник ще бъдат разкрити и млечните кухни към..

публикувано на 29.01.23 в 09:39

Без нови случаи на коронавирус в Пловдив и Пазарджик

13 нови случая на коронавирус са установени през последното денонощие. Направените тестове са  875, отчита Единният информационен портал.   Новорегистрирани в Пловдив и Пазарджик няма. Положителни проби от тестовете са регистрирани в общо седем области на страната. Ниският брой на новозаразените е обичаен за почивните дни.  Няма починали...

обновено на 29.01.23 в 08:43

Забравена ютия е причинила пожара на ул. "Братия" в Пловдив

Забравена ютия е причинила съботния пожар на ул. "Братия" между бул. "Шести септември" и Гребната база в Пловдив.  Огънят там е тръгнал от неправилно ползване на нагревателен уред, показва справката  на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за оперативната обстановка в страната.  Пожарът избухна в събота следобед и причини..

публикувано на 29.01.23 в 08:42

Пожар пламна в 3-етажна къща на ул. "Братия", има евакуирани

Пожар избухна този следобед в 3-етажна жилищна сграда на ул. "Братия" в Пловдив. На място са 3 противопожарни коли, 2 линейки, полиция. Има и евакуирани хора. Сигналът е получен на телефон 112 малко след 15.00 часа, уточниха за Радио Пловдив от пожарната.  Наложила се е евакуация на тийнейджър, който е бил в сградата. От пламъците леко е пострадала..

обновено на 28.01.23 в 16:12