Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съветниците дадоха мандат на кмета да преговаря за 12 милиона лева за довършване на Колодрума

С 28 гласа „за” на мнозинството, но без участието на БСП, Пловдивският общински съвет даде мандат на кмета Иван Тотев да преговаря с финансовото министерство за отпускането на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. 

Пред съветниците Иван Тотев каза, че няма диалог с финансовото министерство по въпроса за спортната зала в Пловдив. Кметът заяви, че има подробни разчети за всяка изпълнена вече дейност по строежа. Всички фактури са във финансовото ведомство – потвърди Тотев, отговаряйки на опозицията, че такива разчети липсват. 

По - рано приемането на дневния ред на днешната сесия предизвика разгорещени политически дебати. Предложение за отлагане на точката за увеличаване на целевата субсидия за изграждане на Колодрума постъпи от две от групите в местния парламент. 

Николай Радев от БСП обясни, че те настояват за отлагане, защото не са запознати с финансовите параметри. Георги Търновалийски също от БСП пък поясни, че Постановление 31 на МС е от 2013 г и не може да действа за 2014. Отпускането на средствата за спортната зала ще стане само след ново решение на Министерски съвет, уточни още той. 

Славчо Атанасов от НИЕ пък обясни, че настояват да се сформира комисия от всички политически сили, която да преговаря за целевата субсидия пред финансовото министерство. 

Заместник-кметът Димитър Кацарски съобщи, че те са предоставили в МФ подробни разчети за оползотворените до момента средства. Това са 12 млн. лева от миналата година и нови 2 млн. по последни фактури от консорциума за извършени дейности. Кацарски поясни, че от МФ са поискали да има нарочно решение на Общински съвет Пловдив за разходване на отпуснатите средства.

След гласуване съветниците от мнозинството с 30 гласа приеха точката за Колодрума да остане за гласуване на днешната сесия.

По нея кметът Иван Тотев ще иска мандат да преговаря с Министерството на финансите за получаване на 12 милиона лева за довършване на Колодрума. В документите е посочено, че Министерски съвет през 2011г. приема решение да отпусне 15 млн. лв. за строежа на многофункционална спортна зала, като тогава са получени 12 млн. лв. Общината поиска през 2013 г. да се отпуснат и част от останалите 12 млн. лв., но към 31 декември 2013 г. средства не са постъпили. 

Също днес, съветниците ще дадат разрешение Общината да кандидатства за проекта по облагородяването на Небет тепе. Там по раздела „Културно наследство и съвременни изкуства” на т.нар. Норвежка програма ще се искат 4 млн. лв. за възстановяване на крепостни стени, 14-метрова квадратна кула и разкриване на Тракийско светилищеПо същата програма бе възстановен и Римския стадион. 

Съветниците следва днес да прегласуват и върнатата от областния управител бюджетна прогноза на Пловдив. Там са допуснати технически нередности при гласуването на предишните сесии. 


Още от категорията

Магистрала "Тракия" остава затворена

Блокадата на магистрала "Тракия" остава. Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение.  Основното им искане вече е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Бисер Бинев от синдикат "Подкрепа" в мините призова и колегите им от..

публикувано на 04.10.23 в 17:13

Без обяснение Wizz Аir спря полетите от Пловдив до Меминген

Авиокомпанията Wizz Аir прекрати полетите до германското летище „Меминген“. Тя е уведомила ръководството на аеропорта преди няколко дни без да деде обяснение обяснение за решението си, съобщи изпълнителният директор Дойчин Ангелов. Той допусна, че това е част от масовия проблем на авиокомпаниите имат проблем с дефекти по двигателите на..

публикувано на 04.10.23 в 17:08

Ремонтът на Брезовско няма да спре, Общината плаща на археолозите

120 000 лева дължи Община Пловдив на Археологически музей-Пловдив за работа на архоелозите през август и септември по четири обекта в града – улица „Брезовско шосе“, Голямата могила в район „Южен“, Източна порта и Небет тепе.  На нарочна среща днес е договорено, че администрацията до седмица ще изплати 50 хиляди лева на културната..

публикувано на 04.10.23 в 14:12

Мощна компания създава стратегически център за развитие в Пловдив

Разкриване на специалност „Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, създаването на нов център за обучение и развитието на завода в Пловдив до център за европейските операции на компанията бяха водещите теми, които обсъдиха на среща генералният мениджър на производствената компания от сектор..

публикувано на 04.10.23 в 14:01

Ротарианци дариха медицински легла на АГО на МБАЛ - Пазарджик

Две медицински електрически легла получи като дарение Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.  Дарителите са  ротарианци от Пазарджик и Германия.  Общата  стойност на  леглата е 6368 лв.  „Правим това дарение за жените, които раждат в Родилното отделение на областната болница. Искаме те да се чувстват удобно,  когато  раждат и да..

публикувано на 04.10.23 в 10:57