Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор отново е на върха, с нова титла!

Първата тенис ракета на България и поставен под номер 1 в основната схема на турнира в Букурещ Григор Димитров спечели титлата в Румъния! Българинът победи Лукаш Росол със 7:6, 6:1 на финала.

Финалният двубой в Букурещ предложи оспорван първи сет, започнал отлично за повелия с ранен пробив Григор, но Росол моментално го върна и последва период, в който сервиращите печелиха своите подавания. Стигна се до 5-5, когато миналогодишният шампион поведе с 0-30 в подаването на противника си, но пък Гришо показа здрави нерви и не загуби точка до края.

Дойде ред на най-оспорваният и емоционален гейм от началото на мача, в който Димитров имаше цели четири сетбола, в единия от които дори имаше отсъждане за аут след удар на Росол, но тук Гришо отново се прояви като истински джентълмен и призна, че топката е била добра. В крайна сметка след близо десет минути здрава битка чехът измъкна подаването си, но в последвалия тайбрек бе тотално надигран от показващия най-доброто от себе си в най-важните моменти от сета Григор Димитров и след 7-2 точки първата ни ракета вече водеше със сет аванс.

Спечелил този оспорван сет, Гришо започна втория изключително уверен, мотивиран и летящ по корта, което доведе до ранен пробив на старта на втората част, малко по-късно последван от нов, а при 5-1 историята се повтори и след пробив на нула Григор спечели първия АТР трофей на клей в кариерата си.

Освен шампионския трофей, Григор Димитров си осигури още чек за 77,315 евро от наградния фонд и 250 точки за ранглистата, благодарение на които ще изравни досегашното си рекордно класиране от №14 в света.

Сега за Гришо следва близо седмица тренировки, а следващият му заявен турнир е Мастърсът в Мадрид, започващ на 4 май, където през миналата година бе спрян от Вавринка в трети кръг, след като преди това записа една от най-големите победи в кариерата си, надигравайки тогавашния №1 Новак Джокович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

платена публикация
Как да изберем перфектните брачни халки?

Сватбеното пътешествие не започва с медения месец. То започва още в момента на заветното “Да!” и продължава докато не завърши и медения месец, а може и след това. Част от това пътешествие на любовта е изборът на перфектните брачни халки за нас и партньора ни, а това е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва с лека ръка. Изборът на халки може да..

публикувано на 19.04.24 в 15:19

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00