Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И последните животни напускат зоологическата градина

Община Пловдив обявява днес обществената поръчка за изпълнител на новата Зоологическа градина в града. Конкурсът е за 4 милиона лева, а срокът за изпълнение е 2 бюджетни години, обяви кметът Иван Тотев, като прогнозира, че изцяло реновираният зоокът ще отвори врати следващото лято. 


До края на реконструкцията животните, за които досега се полагаха грижи от Зооветеринарния комплекс в Пловдив, ще бъдат изпратени на различни места в страната, след което ще бъдат върнати обратно в обособените 22 хабитата. Те ще се простират на площ над 40 декара, която ще се населява от повече от 30 вида животни, като новите сред тях ще са няколко камили, розово фламинго, сурикати, оцелоти и видри, които ще плуват в специални изкуствени езера. 

От досегашните обитатели на пловдивския зоокът в него ще остане само тибетският як, за който специална комисия е решила, че е прекалено стар, за да бъде транспортиран. Мечките ще бъдат откарани в резервата „Белица”, лисицата и вълкът заминават за Кнежа, другите животни ще бъдат обгрижвани в Зоопарковете на София и Стара Загора, съобщи кметът Тотев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Животновъдите блокираха за час Подбалканския път

И днес животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Протестът продължи час. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си. Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на..

публикувано на 06.06.24 в 09:56

Чешкият посланик среща ученици и студенти от Пловдив

Посланикът на Чешката република в България Мирослав Томан ще се срещне със студенти и ученици от Пловдив и областта по повод 20-годишнината от присъединяването на Чешката република към ЕС и 25 години от членството й в НАТО.  Срещата, която е инициирана от Гражданско движение „Будител“, BTL industries  и посолството на Република Чехия в България,..

публикувано на 06.06.24 в 06:28

Арестът на Георги Георгиев е незаконен

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, съобщи адвокатът му Валентин Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране. Делото, по което е решението, е образувано по жалба на задържания, в която той е поискал да..

публикувано на 05.06.24 в 21:26

Правителството отпусна 10,5 милиона лева за карловските села

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери от Закона за държавния бюджет за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по бюджета на община Карлово. С Постановлението се одобряват 10 563 512 лева по бюджета на община Карлово за извършване..

публикувано на 05.06.24 в 15:07

Пловдивчани протестират срещу насилието над животни

Пловдивчани излязоха на мирен протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на години от собственика си.  Питбулът беше открит в безпомощно състояние от ученици от Френската гимназия в Пловдив.   Животното имало рани и следи от порязване, затова гимназистите подали сигнал в полицията. Установен е собственикът на животното..

обновено на 05.06.24 в 13:42