Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представят историята на Община Пловдив от Освобождението до Промените

Книгата „История на община Пловдив 1879-1989 г.” ще бъде представена тази вечер от 18 ч. в зала „Съединение” на пловдивския исторически музей. Трима пловдивски историци са автори на този исторически труд, който фокусира периода от Освобождението през 1878 г. до началото на Прехода през 1989 г.

Александър Пижев е работил върху годините от Освобождението до Съединението. След това историята на общината събира Стефан Шивачев, който изследва периода до 1944 г. Развитието на града по време на социализма е проследил младият историк д-р Видин Сукарев.

На близо 300 страници и над 100 фотоса са събрани както значимите дела на личности като Костаки Пеев, Божидар Здравков, Христо Г. Данов, така и далаверите на кмета Деньо Манев, който управлява общината по време на Първата световна война.

„Несъмнено нашият труд ще бъде от полза за бъдещите изследователи, които ще се заемат с толкова трудната, но и важна задача за написване на история на Пловдив” – пишат в предговора авторите на книгата.

БНР подкасти:

Още от категорията

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34

Пак строшиха с камъни стъклата на градски автобус в Пловдив

Поредно нападение върху автобус от градския транспорт на Пловдив. Снощи в Шекер махала с камъни е обстрелвана  колата, движеща се по автобусна линия №11. Инцидентът е станал, когато автобусът е минавал край училище „Панайот Волов“. Пострадали няма. Счупено е едно средно странично стъкло на превозното средство – съобщи Костадин Тотков от..

публикувано на 09.12.22 в 11:16