Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти: С проекта за Небеттепе се фалшифицира историята

| обновено на 29.04.14 в 11:45

Камарата на архитектите в Пловдив сериозно се притеснява от превръщането на Небеттепе в панаирджийска атракция и е готова да стопира този процес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив архитект Петкана Бакалова. 

Според нея и колегите й от Пловдив с новото техническо задание за възраждане на тепето, с което ще се кандидатства чрез проект за 3 милиона лева по т.нар. Норвежка програма, сериозно се нарушават правилата за концервация и реставрация на обекта. 

Пловдивските архитекти се готвят да приемат резолюция срещу проекта, която ще предоставят на колегите си на национално ниво, както и на Съвета на Европа, Европейската комисия и посолството на Норвегия, за да защитят автентичността на Небеттепе. Пловдивската колегия ще обжалва и акта на Министерство на културата, с който е одобрено техническото задание. 

По думите на Петкана Бакалова при реставрацията на тепето няма място за егото на архитектите, защото със строителството на крепостни стени и кули би се фалшифицирала 8 хиляди годишната история на обекта. 

Един от авторите на заданието – арх. Юлий Фърков отрече намеса в историческите реалности, като цитира международни документи, в които се регламентира доколко това е допустимо. Той обясни, че заданието не е задължително да се изпълни на всяка цена, а първо трябва да бъде одобрено от пловдивската общественост и от ръководството на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затвориха за движение бул. „Хаджи Димитър”

От днес се затваря за движение бул. „Хаджи Димитър”, съобщиха от пловдивския район „Западен“. От там уточняват, че се отваря ул. “Солунска” и ул. “София”, която ще обслужва само живущите в района на подлеза Модър-Царевец. Очаква се кръстовището на “Царевец”, “Солунска” и “Хаджи Димитър” да бъде напълно завършено и пуснато в експлоатация на..

публикувано на 08.05.24 в 13:59

Наградиха доброволци и служители на БЧК в Пловдив

Доброволци и служители на Българския червен кръст в Пловдив бяха наградени на церемония в Малката базилика по повод Световния ден на червения кръст и Червения полумесец. Денят се чества от 1953 година в памет на основоположника на хуманитарното движение Анри Дюнан. Той е роден преди  196 години на днешния ден и е първият носител на Нобелова..

публикувано на 08.05.24 в 13:20

Асеновградският отряд набира нови доброволци

Доброволно формирование (ДФ) "Асеневци" към община Асеновград обявява нов конкурс за набиране на доброволци. Кандидатите трябва да са навършили пълнолетие и да са физически и психически здрави.  Неведнъж доброволците са се включвали в помощ при спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, акции по издирване и спасяване, както и в др...

публикувано на 08.05.24 в 11:15

Очакват се валежи, има условия за градушки

Над страната днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. Ще има условия за градушки.  Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър..

обновено на 08.05.24 в 11:07

Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора

Тошко Тодоров - Машора от карловското село Столетово е оправдан изцяло от съда в Гърция по обвинението в трафик на мигранти. Това съобщи пред Радио Пловдив адвокатът му Гънчо Гънчев.  Машора беше задържан през ноември 2021 г. по издадена от гръцките власти европейска заповед за арест и прекара няколко дни в ареста в Пловдив.  Гръцката прокуратура..

обновено на 08.05.24 в 11:06