Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време попречи на "въздушния" парад

Решението на днешния военен парад да прелети само вертолетът Ми-17 е било от съображения за безопасност предвид метеорологичните условия, обясни началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. По думите му, въздушният разузнавач, който премина преди парада, за да провери условията, при преминаването си е бил плътно в облаци. Той коментира, че след това времето се е прояснило, но това е станало твърде късно. 

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен в столицата по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово Светейшество патриарх Неофит.

Той поздрави българските военни с празника и ги благослови,след което поръси със светена вода армейските знамена. В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Свети Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест. "Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на ПобедоносецаГеорги, победоносно премина през историята на Родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи", каза патриархът. 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили РосенПлевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха висшите представители на бившето и сегашно държавното и армейско ръководство - председателят напарламента Михаил Миков, вицепремиерът и министър на външните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов,началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, президентът ЖелюЖелев/1990-1997/,  бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26