Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 15 май се открива Вторият пролетен панаир на занаятите в Пловдив

96 майстори от Молдова, Македония, Събия, Румъния, Косово и  Турция и България събира четвъртото издание на Балканския панаира на занаятите в Пловдив. 25 са участниците от чужбина, а останалите от страната, съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара (РЗК) Тони Симидчиева. 70 шатри ще бъдат разположени на Малката главна в града от 15 до 18 май, включително. Във всяка от тях ще се демонстрират и представят традиционни занаяти като дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ковано желязо, ножарство, пачуърк, сарачество, стъклодухане, свещарство, изработка на художестевна керамика, народни носии, накити и бродерия, старинни оръжия, звънчарство и калоферска дантела. 

„Чрез Панаира искаме да покажем на гостите на събитието, сред които ще има и  туроператори от цял свят,  че духът на българина е жив.  Посетителите ще видят Пловдив като интересна и прилекателна туристическа дестинация, а самите майстори-участници  ще са облечени в атрактивни носии”, заяви  Симидчиева. По думите й,  точно българските занаяти и нашата храна са нещата,  които впечатляват чуждите туристи и гости на града, защото в много страни точно този тип занятчийство вече загубен и модернизиран. В панаира на занаятите ще участват и деца от Куклен.  

В рамките на 4-дни те ще творят и показват уменията си, които са усвоили в кръжока по грънчарство,  който посещават в родния си град. Четвъртото издание на Балканкия панаир на занаятите ще бъде открито на 15 май в 17 часа  на импровизирана сцена на Римския стадион. Половин час преди това атрактивно шествие, в което освен ансамбъл „Тракия”, ще  участват и самите майстори, ще мине по Главната улица. 

Събитието тази година ще вземе участие и в Европейската нощ на музеите и галериите, като за целта шатрите на различните занаяти ще бъдат отворени за посетители до 24 часа на 18 май.  Като част от Панаира  Бакаловата къща в Стария град също ще представи няколко традиционни занаяти като тъкане, резба, керамика, бижута и  предмети, изработени от царевична шума. Организатори на събитието са Община Пловдив, ОП "Туризъм", РЗК  и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Балканския панаир на занаятите ще подрепи и  кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.Още от категорията

Пострадалите от наводнението в Карловско получават пари от даренията

От днес собствениците на пострадалите от наводнението имоти (от първа до четвърта група съгласно решението на Общински съвет - Карлово) започват да получават по сметските си средствата от дарителската кампания.  В предишните две седмици пострадалите семейства подадоха пълния набор документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Затварят по обяд част от бул. "Ал. Стамболийски" в Пловдив

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  Около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от ОП..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Грейва коледната елха в Смолян

Светлините на коледна елха в Смолян ще грейнат тази вечер от 17.30 часа на пл. „Свобода“ в Стария център.  Празничен поздрав за всички присъстващи ще направят деца от ЦПЛР-ОДК и детска градина „Зорница“, които заедно с кмета Николай Мелемов ще включат светлините на коледното дърво.  Малки и големи ще могат да направят своя празнична снимка с Дядо..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Ден на отворени врати в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54

Тържествено запалват светлините на елхата в "Западен"

Кметът на „Западен“ Димитър Колев кани всички жители на района на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. То ще се състои тази вечер, от 18 часа, в парк „Ружа“. Деца от детските градини в район „Западен“ и ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще представят празнична програма.  Най-малките гости на тържеството ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 05:51