Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Грамотността като отношение към словото и като култура - фокус на научна конференция в Пловдив

Любопитството на младите хора към българската литература и проблемите в езикознанието е респектиращо и дава много интересни резултати. Това споделя доц. Красимира Чакърова, по чиито проект през 1999 година Пловдив става домакин на национална научна конференция за студенти, докторанти и средношколци. Форумът вече се е утвърдил като научна традиция за филологическата общност в страната.

Тазгодишното - 16-то издание на конференцията е посветено на 100-годишнината от смъртта на Пейо Яворов и е под надслов „Слова...които светят в моя път”.

За грамотността като лично отношение на човека към словото, за любопитството на младите учени към новите български автори и към съпоставителните ракурси в езика Антоанета Петричанска разговаря с доц. Красимира Чакърова – зам.-декан на  Филологическия факултет на Пловдивския универститет. В разговора е включена и студентката от Софийския университет Радослава Петрова, участник в научната конференция.Още от категорията

Задълбочава се недоверието към политиците и институциите

Задълбочаваща се криза на доверието към институции, политически лидери и партии е основният извод на р егулярния мониторинг на обществените нагласи на Алфа Рисърч е проведен в периода 22-30 ноември 2023г. сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю..

обновено на 05.12.23 в 16:05

Разговорът за Шенген с Австрия и с Нидерландия е различен

Аргументите на България и Румъния за членство в Шенген към Австрия и Нидерландия трябва да са различни, каза евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк, който вчера участваше в протест във Виена срещу ветото й, а днес пътува за Хага за разговори с политически лидери.  Според него Австрия, която на последната среща наложи вето и на София и на..

публикувано на 05.12.23 в 14:13

Ден на доброволеца в сърцето на КЦМ

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 отбелязва Международния ден на доброволеца с 4 инициативи по програмата „КЦМ Благодетел“ и Благотворителен Коледен базар. Инициативи са изпълнени с доброволния труд на работещи в Холдинга и подкрепени финансово от КЦМ . Проектът с най-много дейности през изминаващата година е този за преобразяване двора на Звено „Майка..

публикувано на 05.12.23 в 09:58

"Дигиталната раница" помага на учениците лесно да усвоят знания

Темата за платформата "Дигитална раница" коментираме с  Вихра Ерамян , директор на ЕГ "Иван Вазов". Първото училище, което у нас приложи модела едно към едно при обучението в час. Новата електронна образователната платформа на Министерството на образованието и науката "Дигитална раница" предоставя близо 30 000 безплатни ресурси за учениците и..

публикувано на 05.12.23 в 08:57

Пловдив отбелязва с конференция Деня на доброволеца

С конференцията “Цветовете на доброволчеството“  Асоциация „Голям брат, голяма сестра - България“ отбелязва Международния ден на доброволеца в Пловдив. Форумът поставя акцент върху извършеното национално представително проучване за нагласите към доброволчеството в България, което протече в две фази – организиране на фокус групи в страната и..

публикувано на 05.12.23 в 07:21