Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Грамотността като отношение към словото и като култура - фокус на научна конференция в Пловдив

Любопитството на младите хора към българската литература и проблемите в езикознанието е респектиращо и дава много интересни резултати. Това споделя доц. Красимира Чакърова, по чиито проект през 1999 година Пловдив става домакин на национална научна конференция за студенти, докторанти и средношколци. Форумът вече се е утвърдил като научна традиция за филологическата общност в страната.

Тазгодишното - 16-то издание на конференцията е посветено на 100-годишнината от смъртта на Пейо Яворов и е под надслов „Слова...които светят в моя път”.

За грамотността като лично отношение на човека към словото, за любопитството на младите учени към новите български автори и към съпоставителните ракурси в езика Антоанета Петричанска разговаря с доц. Красимира Чакърова – зам.-декан на  Филологическия факултет на Пловдивския универститет. В разговора е включена и студентката от Софийския университет Радослава Петрова, участник в научната конференция.Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54