Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните медици от Балканите в мирно време и с общи действия

19-ти Конгрес на Балканския военномедицински комитет продължава до 10 май с множество дискусии и сесии в Пловдив.  Балканският комитет е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, създаден преди 19 години с българска инициатива и с участието на Гърция, Румъния, Турция, Албания и Сърбия, обясни за Радио Пловдив полк. доц. Венцислав Мутафчийски -председател на Българското научно дружество по военна медицина. Той е и началник на клиниката по хирургия в ВМА и един от организаторите, и участниците във форума. 

Как действат военните лекари и мобилните екипи в мирни условия, но и при реалната опасност от терористични атаки. Как си взаимодействат и помагат военните и цивилни  и как през последните години тук на  Балканите с общи услия се преодоляват последствията от катастрофи и природни бедствия - чуйте в  репортажа на Елена КрушковаБНР подкасти:

Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27