Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Пловдив редуцира обхвата на проекта "Помощ в дома"

Община Пловдив ще осигури необходимата устойчивост по проекта „Помощ в дома”, по който около 120 души се грижиха в продължение на година за повече от 240 пловдивчани със специални потребности и за тежкоболни възрастни. Това увери социалният заместник-кмет Георги Титюков. Ползвателите на услугата обаче са притеснени, че общината няма да запази дейността в същия мащаб, след като приключи европейското финансиране. 


Участници в проекта сигнализираха Радио Пловдив, че общината възнамерява сериозно да съкрати дейностите по него, като граждани са изразили готовност да се обърнат за това и към европейските институции. Потърси ни Цветан Докторов, който е съдебен заседател и социален сътрудник по проекта в Район Тракия. Според него в други градове устойчивостта на тази програма е запазена почти на 100%, независимо от посочения в документацията задължителен минимум от 8-10%. Хората искат за тях да продължат да се грижат същите служители, защото вече са се адаптирали към тях, разказа Докторов. 

В Пловдив броят на хората, за които ще продължат да се полагат грижи по тази мярка, действително ще бъде редуциран от 240 до 100, обясни заместник-кметът Георги Титюков. В бюджета на града вече са заделени 85 000 лева за тази дейност до края на годината. Голямото разминаване идва заради спечелените през 2012 г. общо около 1 милион и 200 000 лева по проекта от шестте районни кметства. 

С изтичането на едногодишния период обаче Община Пловдив няма как да осигури същото финансиране.  Новите условия по проекта „Помощ в дома” ще обсъждат на предстоящата си сесия в четвъртък общинските съветници. 

Още от категорията

МПС-та вече нямат достъп до част от бул. "Ал. Стамболийски"

Вече е затворена част от ключовия бул. „Александър Стамболийски“ в Пловдив. Спряно е движението от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от общината.  Причината е подготовката за изграждането на южния обходен колектор. Създадена е временна организация на движението, която се очаква да продължи до 15..

обновено на 05.12.22 в 16:12

Държавната помощ за щетите в карловско трябва да продължи и догодина

Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, така и вътре в населените места. Тежко пострадали и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и площ около 75 хиляди кв. м. Общината очаква финансовата подкрепа от държавата да продължи през цялата..

обновено на 05.12.22 в 16:12

"Генератори за Украйна" събра 535 000 лв, потеглят на 12.12.

534 710 лева събра кампанията „Генератори за Украйна“, която стартира вечерта на 26-ти ноември и приключи днес на обяд, съобщи инициаторът й и пловдивски издател Манол Пейков.  До момента са платени 118  генератора с различна мощност на стойност 347 хиляди лева  и са получени като дарение още 9. С останалите малко над 187 хиляди лева ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 15:07

Социалното предприятие откри втори магазин в Пловдив

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри в кв. „Капана“ втори собствен физически магазин. Единственият майстор в България по стъклодухане Иван Станев, който е част от предприятието, спази традицията и счупи за късмет една стъклена играчка. Ръчно рисувани коледни стъклени играчки, картини, текстил, сувенири с емблематични за..

публикувано на 05.12.22 в 13:58

Хулиган потроши спирка на градския траспорт

За пореден случай на вандалски прояви по спирките н градския транспорт съобщи пловдивската полиция.   Млад пловдивчанин е арестуван за грубо хулиганство на автобусна спирка. Той строшил стъклопакета на  стоянка в ж.к. „Тракия“, но бил забелязан от полицейски патрул и веднага арестуван. Срещу него е образувано бързо производство.  При друг инцидент..

обновено на 05.12.22 в 13:39