Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Пловдив редуцира обхвата на проекта "Помощ в дома"

Община Пловдив ще осигури необходимата устойчивост по проекта „Помощ в дома”, по който около 120 души се грижиха в продължение на година за повече от 240 пловдивчани със специални потребности и за тежкоболни възрастни. Това увери социалният заместник-кмет Георги Титюков. Ползвателите на услугата обаче са притеснени, че общината няма да запази дейността в същия мащаб, след като приключи европейското финансиране. 


Участници в проекта сигнализираха Радио Пловдив, че общината възнамерява сериозно да съкрати дейностите по него, като граждани са изразили готовност да се обърнат за това и към европейските институции. Потърси ни Цветан Докторов, който е съдебен заседател и социален сътрудник по проекта в Район Тракия. Според него в други градове устойчивостта на тази програма е запазена почти на 100%, независимо от посочения в документацията задължителен минимум от 8-10%. Хората искат за тях да продължат да се грижат същите служители, защото вече са се адаптирали към тях, разказа Докторов. 

В Пловдив броят на хората, за които ще продължат да се полагат грижи по тази мярка, действително ще бъде редуциран от 240 до 100, обясни заместник-кметът Георги Титюков. В бюджета на града вече са заделени 85 000 лева за тази дейност до края на годината. Голямото разминаване идва заради спечелените през 2012 г. общо около 1 милион и 200 000 лева по проекта от шестте районни кметства. 

С изтичането на едногодишния период обаче Община Пловдив няма как да осигури същото финансиране.  Новите условия по проекта „Помощ в дома” ще обсъждат на предстоящата си сесия в четвъртък общинските съветници. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Рестарт на делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница

В съда в Пазарджик започва отново делото срещу бившия полицай Владимир Панайотов, който през 2021-а прегази на пешеходна пътека в село Братаница 7-годишната Моника. Повече от 2 години след убийството на 7-годишната Моника виновен за инцидента няма. При първото разглеждане на делото Окръжен съд Пазарджик осъжда Владимир Панайотов на 4 години и 8..

обновено на 04.12.23 в 10:19

Благотворителна акция "Коледата е възможна" в Хисаря

За поредна година Община Хисаря стартира инициатива в помощ на нуждаещите се.  Мисия "Коледата е възможна" стартира днес и ще продължи до 14 декември. Събраните хранителни продукти - трайни пакетирани хранителни стоки, консерви и варива ще бъдат предоставени на социално слаби семейства и хора преди празниците. Организатори са Община Хисаря..

обновено на 04.12.23 в 10:19

Св. Синод се помоли за здравето на патриарх Неофит в Пловдив

Втори ден в Пловдив Светият Синод на Българската православна църква се помоли за здравето на патриарх Неофит.  Висшият клир е в Пловдив, за да отбележи 90-та година от рождението и в памет на иподякон протопсалт Аргир Малчев, като тази сутрин в митрополитския храм „Св.Марина“ бе отслужена Архиерейска света Литургия.  Молитва за здраве отправи..

публикувано на 03.12.23 в 13:13

Отстраняването на Илия Зюмбилев като председател на БЗНС е незаконно

Постоянното Присъствие на БЗНС, което е висшият ръководен орган на партията, обяви, че няма промяна в нейното ръководство. Повод за декларацията е опитът на членове на Управителния съвет да сменят легитимния председател д-р инж. Илия Зюмбилев. В нарушение на партийния устав и при липса на кворум на заседание на 2 декември в Пазарджик те са обявили за нов..

публикувано на 03.12.23 в 10:23

Поскъпването на храните на едро продължава и тази седмица

Продължава поскъпването на оранжерийните краставици на тържищата у нас и през тази седмица. Цената им се увеличава с 15,5 на сто до 3,66 лева за килограм, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).  Цената на оранжерийните домати се понижава с 2,4 на сто и те се търгуват по 3,20 лева за килограм...

публикувано на 03.12.23 в 09:35