Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова стратегия за висшето образование до месец


До края на месеца Министерството на образованието и науката заедно с висшите училища ще внесат в Министерски съвет изцяло нова стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на образованието Иван Кръстев. Той участва днес на училищния празник на ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери”, където дискутира с ученици и преподаватели европийските програми за развитие на образованието. 

Мерките, които са заложени в новата стратегия, са главно оптимизация на висшите училища с обединяване на близки професионални направления. Кръстев поясни още, че страната ни очаква 1 млрд. 340 млн. лева по новата оперативна програма „Образование”, от които над 550 млн. лева ще са за наука и изследвания във ВУЗ-овете, БАН и другите академични центрове.  

Останалата част ще са за подобряване на средното образование и насърчаване на професионалното направление, превенция на отпанадането на учениците от училище, развитие на предучилищното образование, както и подкрепа в реформите на висшето образование. 

Над 260 млн.лева са усвоени в образованието да момента от ОП „Развитие на човешките ресурси”, пресметна още заместник-министър Кръстев. Той обясни, че до края на тази година е обозримо да се очаква стартът на новата оперативна програма. 

Пилотните инициативи ще са продължение на дейности, които сега се изпълняват, като например проектът „Успех”, който ще се развива, както и подпомагане на средищните училища и професионалното обучение.БНР подкасти:

Още от категорията

27 мил. лв са санкциите за Пловдив от мандата на Тотев

Близо 1 милион 315 хиляди лева е платила община Пловдив по съдебните дела за недостроената зоологическа градина в Пловдив. Отделно от пловдивската хазна са платени над 900 хиляди лева санкции, наложени от управляващия орган по транспортния проект на града. А заради превишения капацитет на сметището в Цалапица и ненавременно обжалване от екипа..

публикувано на 06.02.23 в 16:33

Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но остава кмет на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитровподава  оставка като член на ГЕРБ . Това обяви той на извънредна пресконференция. "Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров. Кметът няма да иска оставката на заместника си Пламен..

обновено на 06.02.23 в 14:37

Разкриха полицай в участие в измамна схема

Уличиха пловдивски полицай в участие в измамна схема в размер на 90 000 лв. За случая съобщиха от прокуратурата в Пловдив.  Униформеният и още двама души са направили опит да заблудят застрахователна компания след тежка катастрофа с цел получаване обезщетение от застрахователя. Случката се разиграла преди година на пътя между село Поповица и..

публикувано на 06.02.23 в 14:07

В болница, без опасност за живота, е скиорът, пострадал в Пампорово

Няма опасност за живота на 16-годишното момче от Пловдив, което пострада по време на ски в  Пампорово. То е в  задоволително състояние и контактно, съобщиха лекарите.  Тийнейджърът бе транспортиран от смолянската Спешна помощ в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Направени са му редица изследвания и е настанен в клиниката по..

публикувано на 06.02.23 в 13:32