Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стратегия за висшето образование до месец


До края на месеца Министерството на образованието и науката заедно с висшите училища ще внесат в Министерски съвет изцяло нова стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на образованието Иван Кръстев. Той участва днес на училищния празник на ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери”, където дискутира с ученици и преподаватели европийските програми за развитие на образованието. 

Мерките, които са заложени в новата стратегия, са главно оптимизация на висшите училища с обединяване на близки професионални направления. Кръстев поясни още, че страната ни очаква 1 млрд. 340 млн. лева по новата оперативна програма „Образование”, от които над 550 млн. лева ще са за наука и изследвания във ВУЗ-овете, БАН и другите академични центрове.  

Останалата част ще са за подобряване на средното образование и насърчаване на професионалното направление, превенция на отпанадането на учениците от училище, развитие на предучилищното образование, както и подкрепа в реформите на висшето образование. 

Над 260 млн.лева са усвоени в образованието да момента от ОП „Развитие на човешките ресурси”, пресметна още заместник-министър Кръстев. Той обясни, че до края на тази година е обозримо да се очаква стартът на новата оперативна програма. 

Пилотните инициативи ще са продължение на дейности, които сега се изпълняват, като например проектът „Успех”, който ще се развива, както и подпомагане на средищните училища и професионалното обучение.БНР подкасти:

Още от категорията

Хотелиерите в Пловдив настояха за нови авиолинии до града

Ръководството на Летище Пловдив се срещна със Сдружението на хотелиерите в Пловдив. Обсъдени са възможностите за  разкриване на нови авиолинии до Пловдив и начините за привличане на туристи, които да нощуват в града. Изпълнителният директор Дойчин Ангелов обясни, че авиокомпаниите търсят парични стимули, които са под формата на маркетингово..

публикувано на 25.02.24 в 13:48

Цените на едро на храните продължават да растат

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се..

публикувано на 25.02.24 в 07:14

Отбелязваме Деня на паметта

С молебен в храма „Св. Димитър Солунски“ в Стария град бяха отбелязани Денят на паметта и втората годишнина от началото на войната в Украйна. На службата присъстваха Анна Тертична – заместник-посланик на Украйна, почетният консул на Украйна в Пловдив  Димитър Георгиев , областният управител Илия Зюмбилев, заместник-кметът  Пламен Панов и множество..

обновено на 24.02.24 в 19:00

Смесени полицейски екипи с мащабна акция

Шестчасова мащабна акция по  пътна безопасност е проведена в Пловдив и областта от 20 часа снощи до 2 часа сутринта. В нея са участвали екипи на сектор „Пътна полиция“ и придадени сили от дирекциите на МВР в Кърджали, Пазарджик, Смолян и Стара Загора. За пътни нарушения са съставени 16 акта и 75 глоби с фиш. Връчени са и 19 електронни фишове на..

публикувано на 24.02.24 в 15:13

Търсят решение за превоза до Белово и Ракитово

Общините Белово и Ракитово остават без обществен превоз. Поради тази причина областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова разреши двете общини да преминат към пряко възлагане на услугата към фирма превозвач до провеждането на конкурс. Разрешението за пряко договаряне по квотата за обществения превоз в Ракитово е за срок от 6 месеца до..

публикувано на 24.02.24 в 13:14