Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Монументът на Борис Христов пред Дома на културата следващата седмица

| обновено на 13.05.14 в 16:33

Монументът на Борис Христов, дело на скулптора Цвятко Сиромашки ще бъде поставен пред Градския дом на култура следващата седмица. Това съобщи заместник кметът Стефан Стоянов за Радио Пловдив. 

Той отказа да коментира как се е стигнало до това решение. Припомням, че близо два месеца нямаше консенсус около творбата на известния творец.  

Първоначално местната власт даде съгласие да се постави само пластиката с пейка на Атанас Хранов, която е отстрани на сградата. Монументът струва около 20 хиляди лева, събрани от дарения. 

500-те килограма месинг осигури  Жорж Трак. Тази седмица стартираха честванията за  100-годишнината от рождението на големия оперен бас Борис Христов в Пловдив. 

За целта бе създадена специална програма, с която да се отдаде почит и признателност към великия изпълнител.


Още от категорията

Измамница ужили със 120 000 лева земеделски производители

54 годишна жена е задържана за измама в особено големи размери. От 2014 година до момента, в Пловдив и в други градове на страната тя успяла да измами с общо 120 хиляди лева седем  лица – земеделски производители. Тя им обещавала да осигури субсидиране от неправителствени организации. За целта им искала предварително пари, уж, за да ги използва..

публикувано на 23.03.23 в 16:57

Ударно чистят "Столипиново" след проверка на Прокуратурата

Множество незаконни сметища, липсата на достатъчно контейнери за смет в „Столипиново“, както и нормативни и фактически разминавания за броя им в квартала. Това, според Главна прокуратура, е установила разпоредена от нея проверкана Окръжната прокуратура Пловдив.  Заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов съобщи пред журналисти, че Пловдивската..

обновено на 23.03.23 в 14:45

С дрон и кучета откриха сериен обирджия, вилнял в Стрелча

След продължително преследване и издирване екипи от полицейското управление в Панагюрище и участъка в Стрелча задържаха мъж, извършил кражби от търговски обекти. В издирвателните мероприятия са използвани следово куче, дрон, оказано е ценно съдействие от страна на лесничеи. През този месец на територията на Стрелча били документирани две кражби..

публикувано на 23.03.23 в 13:52

Масов бой в Девин между два рода вдигна накрак полиция и жандармерия

Осем души са задържани за едно денонощие в Районното управление в Девин след сбиване между два рода на ул. „Освобождение“ в града при спецоперация за противодействие на конвенционалната престъпност, която   се провежда втори ден на територията на област Смолян.  Всичко е започнало като лека свада, но е прераснало в бой, в който са участвали няколко..

публикувано на 23.03.23 в 12:55

Ремонтират паважа от МБАЛ "Св. Иван Рилски" до гара Филипово

Започна спешен ремонт на павирания участък от болница „Св. Иван Рилски“ до жп гара "Филипово". Той ще продължи до събота като движението не е спряно, но се регулира от полиция.  Пътната отсечка  е с множество неравности, пропадания и дупки и не е ремонтирана от години. След затварянето на Брезовско шосе тя стана алтернативен маршрут и то..

публикувано на 23.03.23 в 10:38